- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Pizza na grillu jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii?
Pizza na grillu jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii?
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania:
2 godz. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniPizza z grilla jak z włoskiej neapolitańskiej pizzerii? Sekretem wypieku chrupiącej, włoskiej pizzy na cienkim cieście są piece kamienne opalane drewnem, które rozgrzewają się do wysokiej temperatury. W grillu gazowym w kilka minut uzyskasz równie wysoką temperaturę. Jeśli wykorzystasz odpowiedni kamień, pozwoli Ci ona upiec idealną pizzę. Temperatura to jednak nie wszystko. Równie ważne jest ciasto oraz sos. To one stanowią podstawę każdej dobrej pizzy. Przygotowaliśmy więc dla Was przepis na klasyczne cienkie ciasto oraz pyszny, prosty sos pomidorowy.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki na pizzę z grilla na cieńkim cieście:
- 500g mąki 00
- 1g drożdży instant
- 325ml wody
- 12g soli
- 12g oliwy z oliwek
Jak zrobić szybki sos do pizzy?
- 250ml passaty pomidorowej
- pół puszki pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- sól, pieprz, cukier
- suszone lub świeże liście oregano i bazylii
- łyżka oliwy
- opcjonalnie jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać chilli czy papryczkę jalapeno
Sposób przygotowania
Jak przygotować klasyczne włoskie ciasto na pizzę?
Podstawą dobrego ciasta na pizzę jest mąka. Do jego zrobienia Włosi używają mąki typu 00, drobno mielonej i bogatej w gluten. Ten typ mąki nadaje ciastu elastyczność, dzięki czemu jest cienkie, chrupiące, ale się nie kruszy. Jeśli masz trudność z zakupem mąki o tym typie, możesz zastąpić ją mąką tortową 450 lub luksusową 550.
Po wybraniu mąki czas na kolejne składniki: drożdże, wodę, oliwę i sól. Drożdże mogą być świeże lub instant, zaletą tych drugich jest to, że nie trzeba przygotowywać z nich zaczynu. Jeżeli korzystasz ze świeżych rozkrusz je do kubka, dodaj szczyptę cukru, ciepłą (ale nie gorącą) wodę oraz mąkę. Wymieszaj dokładnie, przykryj i odstaw na 5-10 minut. Jeżeli drożdże są świeże, wystarczy kilka chwil, żeby zobaczyć, jak zaczynają pracować.
Jeżeli do wyrabiania ciasta wykorzystujesz robota, na dno misy wlej wyrośnięty zaczyn (lub wodę i drożdże instant), przesianą mąkę, sól i oliwę. Ciasto wyrabiaj przy wykorzystaniu haka początkowo na trybie 1, a po wstępnym połączeniu się składników na trochę szybszym biegu (zobacz w instrukcji robota, które prędkości dedykowane są do wyrabiania ciast drożdżowych). Ciasto w robocie wyrabiaj 5-7 minut, powinno być elastyczne, lekko klejące i odchodzić od ścianek naczynia.
Ręczne przygotowanie ciasta przysporzy nieco więcej wysiłku. Aby to zrobić, przesiej mąkę do miski, dodaj sól, drożdże, wodę (lub zaczyn) i oliwę. Wymieszaj składniki łyżką, a gdy wstępnie się połączą, przełóż ciasto na blat lub stolnicę i wyrabiaj. Podobnie jak w przypadku robota ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od rąk, jeżeli po 10 minutach nadal się klei, podsyp delikatnie mąką.
Wyrobione ciasto włóż do miski posmarowanej oliwą, przykryj folią i odstaw na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Po tym czasie podziel je na części (każda z nich to osobny blat pizzy), uformuj kule, włóż je z powrotem do miski, zawiń folią i odstaw do lodówki.
Jak długo powinno wyrastać ciasto na pizzę?
Z naszego doświadczenia wynika, że dobrze, jeśli drożdże mają czas na powolną fermentację. Jeżeli masz w planie pizzę na kolację to przygotowanie ciasta rano i pozostawienie go na 12 godzin jest dobrym pomysłem, jeszcze lepszym będzie 24 godziny.
Jak zrobić szybką pizzę?
Im ciasto dłużej odpoczywa, tym jest smaczniejsze i zmienia się nieco jego struktura. Nie oznacza to jednak, że nie możesz zrobić pizzy dla niespodziewanych gości! Zacznij od przygotowania ciasta i użyj drożdży instant. Odłóż w ciepłe miejsce i pozwól mu odpocząć w czasie kiedy będziesz przygotowywać sos i inne składniki. Dzięki wysokiej temperaturze i wykorzystaniu kamienia pizza będzie bardzo smaczna.
Jak zrobić szybki sos do pizzy?
Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, podsmaż chwilę na oliwę. Dodaj passatę, pomidory i zioła - podgrzewaj, aż sos zacznie pyrkać, zmniejsz gaz i pozostaw na 5 minut. Wtedy dopraw do smaku solą i pieprzem, a jeżeli sos jest zbyt kwaśny, dodaj trochę cukru.
W przepisie wykorzystujemy passatę pomidorową, bo jest to dla nas najszybsza opcja. W sezonie możesz skorzystać ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Żeby ograniczyć czas odparowywania wody z pomidorów, możesz je wcześniej odcedzić a na koniec całość zblendować.
Jak upiec pizzę na grillu?
Ciasto, które odpoczywało w lodówce, wyciągnij na 30 minut przed pieczeniem. Przygotuj sos i pozostałe składniki. Umieść kamień do pizzy w miejscu rusztów w grillu gazowym (lub połóż go bezpośrednio na ruszcie) i rozgrzej grill, wykorzystując całą moc palników.
Oprósz blat i wyrośnięte kule ciasta mąką i dłońmi uformuj placki wielkości łopaty. Unikaj wałkowania ciasta, “wyciśniesz” z niego cały gaz, który nagromadził się podczas fermentacji.
Pieczenie pizzy
Kiedy grill osiągnie temperaturę 300 stopni, jest gotowy do pieczenia. Łopatę do pizzy oprósz mąką, przełóż ciasto, posmaruj sosem, dodaj ser i dodatki.
Delikatnym, ale dość stanowczym ruchem zsuń pizzę z łopaty na rozgrzany kamień, zamknij pokrywę i odczekaj 5 minut.
Po tym czasie pizza powinna już być gotowa. Zobaczysz na jej brzegach pęcherze powietrza, ciasto będzie rumiane a ser stopiony. Jeżeli pieczesz więcej niż 2-3 pizze zmniejsz moc środkowych palników i kontroluj stopień wypieczenia spodu ciasta. Teraz możesz dodać dodatki, które lepiej smakują bez podgrzewania. Takie jak sałata, pomidorki czy parmezan.
Potrzebne składniki
Składniki na pizzę z grilla na cieńkim cieście:
- 500g mąki 00
- 1g drożdży instant
- 325ml wody
- 12g soli
- 12g oliwy z oliwek
Jak zrobić szybki sos do pizzy?
- 250ml passaty pomidorowej
- pół puszki pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- pół cebuli
- sól, pieprz, cukier
- suszone lub świeże liście oregano i bazylii
- łyżka oliwy
- opcjonalnie jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz dodać chilli czy papryczkę jalapeno