Pieczarki z grilla - przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Faszerowane pieczarki z grilla gazowego są jednym z naszych ulubionych dodatków do grilla. Nadziewane pieczarki z grilla można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Dziś powiemy Wam jak przygotować pieczarki z grilla z masłem czosnkowym, które idealnie pasuje do mięs czy warzyw z grilla. Nasza druga propozycja to pieczarki nadziewane mięsem mielonym na grilla, owinięte w plaster boczku, przypiekany na końcu na ruszcie. Proponowane przez nas oba przepisy na pieczarki z grilla, polecamy przygotować w dwóch wersjach jednocześnie, jest z nimi niewiele pracy, a doskonale się uzupełniają.

 

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek

Pieczarki faszerowane mięsem z grilla:

  • 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach

Grillowane pieczarki z masłem czosnkowym:

  • 50 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczarek do grillowania

Zacznij od oczyszczenia pieczarek. Osobiście polecam zrobić to na sucho, przecierając je papierowym ręcznikiem, aby usunąć torf. Jeżeli wolisz umyć grzyby, zrób to szybko i uważaj, żeby nie nasiąknęły wodą. Z pieczarek usuń nóżki, wykręcając je z kapelusza.

Nadziewanie pieczarek

Pierś drobno posiekaj, możesz też rozdrobnić mięso w malakserze lub kupić mielone. Aby mięso nie było zbyt suche, dodaj oliwę. Świetnie sprawdzi się aromatyczna oliwa z suszonych pomidorów. Dopraw mięso do smaku, możesz wykorzystać inne, ulubione zioła. Do faszerowania mięsem wybieraj duże pieczarki. Wypełnij kapelusze mięsem, a następnie każdy zawiń w plaster boczku. Możesz też oprószyć je delikatnie płatkami chilli. Miękkie masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj pietruszkę i dopraw do smaku solą. Do każdego kapelusza włóż małą łyżeczkę masła.

Grillowanie pieczarek

Rozgrzej grilla na maksymalną moc. Gdy grill osiągnie temperaturę wewnętrzną 250°C, przykręć pokrętła, ustawiając je na pozycję średnią (pokrętła zwrócone pionowo w dół). Pieczarki grillowane powinny być na górnej półce przez 20 minut. Pieczarek z masłem nie obracaj w trakcie grillowania. Pieczarki z grilla faszerowane mięsem i boczkiem na ostatnie 5 minut połóż na grillu, tak aby lekko przypiec boczek. Średnia temperatura grillowania to 200°C.

Podawanie pieczarek

Podawaj zaraz po ugrillowaniu jako przystawka lub jako dodatek do dania.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI:

  • 500 g pieczarek

Pieczarki faszerowane mięsem z grilla:

  • 200 g piersi z kurczaka (1 pojedyncza)
  • 2 łyżki oliwy
  • oregano, słodka papryka, sól, pieprz
  • 100 g boczku parzonego w cienkich plastrach

Grillowane pieczarki z masłem czosnkowym:

  • 50 g masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
recipe mask
Przewiń do góry