Grillowana kukurydza – przepis

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Kukurydza z grilla w kolbach to może być dla niektórych z Was zaskoczenie. Wszyscy pamiętamy gotowaną w wodzie kukurydzę, która parzyła w palce, ale i tak nie można się było od niej oderwać. Jeżeli tak jak my lubisz kukurydzę, musisz spróbować naszej metody na grillowaną kukurydzę w kolbach. Przepis jest bardzo prosty, trochę wody i czas - czyli prawie tak jak klasyczna, ale naszym zdaniem grillowana kukurydza smakuje jeszcze lepiej.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

KUKURYDZA GRILLOWANA W KOLBACH - SKŁADNIKI:

  • kukurydza w kolbach - ilość wg potrzeb

Do podania (opcjonalnie):

  • masło
  • sól
  • parmezan
  • pikantna przyprawa z chilli
recipe mask

Sposób przygotowania

KUKURYDZA NA GRILLA - JAK JĄ PRZYGOTOWAĆ?

Zanim zaczniesz grillować, zalej kukurydzę wodą i pozostaw na 30 minut. Kukurydzy nie obieraj z liści - są one zabezpieczeniem i to dzięki nim kukurydza będzie w środku idealnie miękka.

JAK ZROBIĆ KUKURYDZĘ Z GRILLA?

Masz dwie opcje grillowania, bezpośrednio na ruszcie lub na półce nad rusztami. Ta druga metoda sprawdza się kiedy równocześnie przygotowujesz inne dania przy zamkniętej pokrywie, np. kurczaka na piwie, podudzia czy skrzydełka buffalo.

Rozgrzej grill do 200ºC, przykręć palniki do medium lub gdy na dworze jest gorąco do medium-low. 

Kukurydza grillowana na ruszcie potrzebuje 20 minut, ta położona na górnej półce 30 minut. Bez względu na to, którą metodą grillujesz, w połowie czasu odwróć kukurydzę na drugą stronę.

Podawanie grillowanej kukurydzy

Po zdjęciu kukurydzy z grilla odczekaj kilka minut, kiedy masz pewność, że nie poparzy Ci palców obierz ją z liści. Możesz je oderwać i podać czyste kukurydze albo zrobić z nich ozdobne ogony jak na zdjęciach. Będą pięknie wyglądać i pomogą w przytrzymaniu ciepłej kukurydzy w trakcie jedzenia.

Dodatki do grillowanej kukurydzy

Tu możesz poszaleć i poszukać swoich ulubionych smaków. Nasze propozycje to masło, sól, parmezan albo pikantna przyprawa z chilli. Wiem ze sprawdzonego źródła, że dzieci uwielbiają polać sobie grillowaną kukurydze miodem.

Potrzebne składniki

KUKURYDZA GRILLOWANA W KOLBACH - SKŁADNIKI:

  • kukurydza w kolbach - ilość wg potrzeb

Do podania (opcjonalnie):

  • masło
  • sól
  • parmezan
  • pikantna przyprawa z chilli
recipe mask
Przewiń do góry