- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowane warzywa
Przepis na grillowane warzywa
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
DodatkiPoziom trudności:
ŁatwyGrill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Cukinia z grilla
- wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki
Bakłażan z grilla
- najlepsze są dojrzałe z gładką, jędrną skórką i bez przebarwień
Papryka z grilla
- kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Pieczarki z grilla
- białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu
Cebula z grilla
- polecamy czerwoną cebulę, jest łagodniejsza w smaku. Cebulę pokrój na grube plastry lub na ćwiartki.
Szparagi z grilla
- świetnie się sprawdzają zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówką.
Sposób przygotowania
Jakie warzywa na grilla?
Do grillowania nadają się praktycznie wszystkie warzywa, wybraliśmy kilka naszych ulubionych i na ich przykładzie pokażemy, jak je przygotować, grillować i podawać.
Jak zrobić warzywa z grilla?
Warzywa grillowane na ruszcie pokrój w grube plastry o jak największej powierzchni. Jeżeli do grillowania warzyw używasz woka lub stalowej płyty perforowanej możesz przygotować mniejsze kawałki. Aby warzywa nie przywarły do rusztu, posmaruj je olejem, to samo dotyczy rusztu, który do grillowania powinien być czysty i natłuszczony. W trakcie grillowania posmaruj warzywa oliwą z czosnkiem, oprósz solą i skrop sokiem z cytryny.
Cukinia z grilla
wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki
Bakłażan z grilla
Przepis na cukinię i bakłażana z grilla
Papryka z grilla
kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasiennie i pokrój na kawałki.
Pieczarki z grilla
białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu
Przepis na grillowane pieczarki
Cebula z grilla
Szparagi z grilla
Ziemniaki z grilla
ziemniaki możesz grillować w mundurkach lub podgotować 10 minut a później podpiec pokrojone na grillu.
Przepis na grillowane ziemniaki
Pomidory z grilla
koktajlowe lub odmiany ze zwartym miąższem i małą ilością wody. Małe pomidorki grilluj w całości, większe możesz przekroić na połowę.
Groszek z grilla
młody groszek cukrowy. Grillujemy całe strąki młodego groszku.
Kapusta z grilla
pak choi, pekińska, młoda biała lub czerwona. Kapustę pokrój na kawałki w taki sposób, aby trzymały się w całości.
Przepis na młoda kapustę z grilla
Marchewka z grilla
najlepsza na grilla jest młoda marchewka, grillowana w całości lub przekrojona wzdłuż.
Jaką stronę rusztu wykorzystać do grillowania warzyw?
Przygotowując warzywa na ruszcie najlepiej zrobić je na rynienkowej stronie dwustronnych żeliwnych rusztów Broil King. Dzięki małym odległościom pomiędzy żeberkami mniejsze kawałki nie wpadną pod ruszt, a rynienkowa budowa spowoduje, że nasze warzywa ładnie się skarmelizują i zmiękną.
Jak długo grillować warzywa?
Czas grillowania zależy od wybranej metody i wielkości warzyw. Na grillach gazowych Broil King możesz wybrać cieplejsze miejsce na ruszcie dla papryki, cebuli czy kapusty albo półkę, na której w niższej temperaturze przygotujesz pomidorki.
I tak młodą marchew grillujemy 10-15 minut, cebula i papryka potrzebuje około 10 minut, trochę krócej bo 6-8 cukinia, bakłażan i grzyby. Młody groszek, szparagi i pomidorki grillujemy najkrócej 4-6 minut. W przypadku kapusty wszystko zależy od odmiany, którą wybierzesz. Najkrócej grilluje się pak choi, trochę dłużej pekińska, a biała i czerwona potrzebują na grillu 20-30 minut.
Klasyczne warzywa grillowane to:
-
Grillowana cukinia
-
Grillowany bakłażan
-
Grillowane ziemniaki
-
Grillowana papryki
-
Grillowane pieczarki
Te warzywa najbardziej kojarzą nam się z grillem, a to dlatego, że są łatwo dostępne i można je przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z pomysłów jest grillowe ratatouille. Jak grillować warzywa tym sposobem? Wystarczy pokroić warzywa w kawałki, wymieszać wszystkie razem, przyprawić oliwa, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami, a potem grillować w woku, koszu na grilla lub na płycie żeliwnej. Można je również grillować osobno, krojąc w plastry, a później doprawić oliwą i octem balsamicznym lub dodać do sałaty.
Prezentujemy nasze sprawdzone przepisy na warzywa z grilla:
Przepis na cukinię i bakłażana z grilla
Przepis na grillowane pieczarki
Przepis na grillowane ziemniaki
Nietypowe warzywa na grilla:
-
Grillowana cykoria
-
Grillowane szparagi
-
Grillowane bataty
-
Grillowany seler
-
Grillowane kabaczki
-
Grillowana kukurydza
-
Grillowane pomidory
Poza standardowymi warzywami na grilla warto również spróbować tych mniej popularnych. Szparagi na grillu można przyrządzić w dowolny sposób. Można je ugrillować na płycie żeliwnej, na ruszcie w pozycji rynienkowej lub w foli aluminiowej z masłem. Następnie dodać do sałaty lub posypać świeżo starym parmezanem i polać oliwą. Można je również ugrillować zawinięte w boczek.
Sprawdź, jak proste jest grillowanie warzyw. Przepisy, które proponujemy, zadowolą najbardziej wymagające podniebienia!
-
Najlepiej ustawić ruszt żeliwny w pozycji rynienkowej.
-
Nie przesadzaj z temperaturą 150-200 stopni wystarczy.
-
Warzywa przed grillowaniem warto pokryć oliwą z oliwek.
-
Daj im czas, będą miały bogatszy smak - przeczytaj o karmelizacji i reakcji Maillarda.
Potrzebne składniki
Cukinia z grilla
- wybieraj młode, średniej wielkości. Na ruszt pokrój wzdłuż w grube plastry, na płytę czy szaszłyki możesz pokroić cukinię w mniejsze kawałki
Bakłażan z grilla
- najlepsze są dojrzałe z gładką, jędrną skórką i bez przebarwień
Papryka z grilla
- kolorowe, duże papryki, ale także inne podłużne odmiany. Usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
Pieczarki z grilla
- białe lub portobello. Usuń nóżki, kapelusze grilluj w całości lub jeżeli korzystasz z płyty przekrojone na połowę. Pieczarki możesz również faszerować ziołowym masłem - przepis znajdziesz tu
Cebula z grilla
- polecamy czerwoną cebulę, jest łagodniejsza w smaku. Cebulę pokrój na grube plastry lub na ćwiartki.
Szparagi z grilla
- świetnie się sprawdzają zielone. Wystarczy odłamać zdrewniałą końcówką.