- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Przepis na grillowane pieczarki po azjatycku
Przepis na grillowane pieczarki po azjatycku
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 5 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyPyszna i bez wysiłkowa wegetariańska przystawka. To szaszłyki z grillowanych, brązowych pieczarek, które są w aromacie i smaku dużo intensywniejsze niż białe. Dodatkowo pikantna papryka cayenne bądź shishito to idealne połączenie. Grillowane na dużym ogniu powoduje, że warzywa zyskają grillowaną warstwę, a w środku będą miękkie i delikatne. Podawane z pyszną glazurą sosu sojowego stanowią wyśmienitą przekąskę na Twojego grilla.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki:
- ½ kg pieczarek (najlepiej brązowych)
- ½ kg papryki shishito lub papryka cayenne (opcjonalnie zwykła, podłużna)
- 1 duża papryka czerwona lub żółta
- Olej o wysokim stopniu dymienia
- Sól
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- Garść posiekanej kolendry
Sposób przygotowania
Przygotowanie
Pieczarki i paprykę shishito w całości nadziej na podwójne szpikulce do szaszłyków Broil King. Paprykę pokrój w większe kawałki i również nadziej na szaszłyk. Następnie szaszłyki posmaruj oliwą i dopraw solą.
Grillowanie
Rozgrzej grilla do 260 stopni Celsjusza. W międzyczasie zrób sos sojowy, łącząc ze sobą sos, syrop klonowy, imbir i czosnek. Grilluj warzywa około 2 minut z każdej strony. W trakcie grillowania możesz posmarować je glazurą z sosu sojowego za pomocą pędzelka silikonowego Broil King.
Serwowanie
Podawaj na dużym talerzu z dodatkiem posiekanej kolendry. Możesz opcjonalnie polać je na koniec sosem sojowym.
Potrzebne składniki
Składniki:
- ½ kg pieczarek (najlepiej brązowych)
- ½ kg papryki shishito lub papryka cayenne (opcjonalnie zwykła, podłużna)
- 1 duża papryka czerwona lub żółta
- Olej o wysokim stopniu dymienia
- Sól
- ¼ szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 ząbek czosnku
- Garść posiekanej kolendry