Cykoria z grilla z dukkah

Cykoria z grilla z dukkah! To połączenie zdrowia, świeżości i orientalnych przypraw, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Jeśli jesteś gotów na kulinarne doznania, które rozgrzeją Twoją duszę i dodadzą energii, to jesteś we właściwym miejscu.

Cykoria, znana również jako cykoria witloof czy cykoria endywia, to warzywo o wyjątkowym charakterze. Zaskakuje nas swoim delikatnym i lekko gorzkawym smakiem, który doskonale współgra z grillowanym wydaniem oraz aromatycznym dukkah. To połączenie przyciąga miłośników zdrowego jedzenia oraz pasjonatów kuchni, którzy pragną odkryć nowe smaki.

Dukkah to mieszanka tradycyjnych przypraw, orzechów i ziaren, które pochodzą z kuchni Bliskiego Wschodu. Nasza autorska receptura dukkah nadaje Cykorii z grilla wyjątkowy, orientalny charakter. To intensywny smak, który dostarcza nie tylko satysfakcji, ale także korzyści zdrowotnych.

Beata Śniechowska

Zwyciężczyni II edycji Master Chef

Potrzebne składniki

GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • około 4-6 główek cykorii
  • sól

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 100ml soku pomarańczowego 
  • około 50g oliwy 
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • Skórka otarta z limonki oraz ½ pomarańczy

SKŁADNIKI NA DUKKAH:

  • około 80g orzechów laskowych (uprażonych, otartych ze skórki) 
  • 20 - 30 g białego sezamu 
  • 3 łyżki nasion kolendry 
  • 1 łyżka nasion kuminu 
  • 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarnach 
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
recipe mask

Sposób przygotowania

Grillowanie cykorii

Rozpuścić 3 łyżki soli w małej ilości gorącej wody, ostudzić, zalać 1 litrem zimnej wody. Wstawić cykorię głąbem do dołu na 2 godziny. Następnie wodę wylać, cykorię opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć za pomocą bawełnianej ściereczki. Przygotować marynatę. Wymieszać sok pomarańczowy, oliwę, czosnek oraz skórki cytrusowe. Cykorie przekroić wzdłuż na połówki, wymieszać z marynatą i odstawić na ok. 30 minut. 

Wszystkie przyprawy niezbędne do przygotowania dukkah przesypać na suchą patelnię na kuchence bocznej i uprażyć, aby wydobyć więcej aromatu. Mieszankę ostudzić, dodać orzechy laskowe i utrzeć w moździerzu.

Rozgrzać grilla gazowego do temperatury ok. 200°C. Zamarynowane cykorie ułożyć na ruszcie w pozycji rynienkowej i grillować z dwóch stron aż zmiękną.

Posypać grillowaną cykorię, resztę przełożyć do hermetycznego pudełka lub słoika i wykorzystywać do innych potraw.

Potrzebne składniki

GŁÓWNE SKŁADNIKI:

  • około 4-6 główek cykorii
  • sól

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:

  • 100ml soku pomarańczowego 
  • około 50g oliwy 
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku
  • Skórka otarta z limonki oraz ½ pomarańczy

SKŁADNIKI NA DUKKAH:

  • około 80g orzechów laskowych (uprażonych, otartych ze skórki) 
  • 20 - 30 g białego sezamu 
  • 3 łyżki nasion kolendry 
  • 1 łyżka nasion kuminu 
  • 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarnach 
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria
Przewiń do góry