- Broil King®
- Przepisy
- Warzywa
- Cykoria z grilla z dukkah
Cykoria z grilla z dukkah
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
WarzywaRodzaj posiłku:
PrzystawkiPoziom trudności:
ŁatwyCykoria z grilla z dukkah! To połączenie zdrowia, świeżości i orientalnych przypraw, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Jeśli jesteś gotów na kulinarne doznania, które rozgrzeją Twoją duszę i dodadzą energii, to jesteś we właściwym miejscu.
Cykoria, znana również jako cykoria witloof czy cykoria endywia, to warzywo o wyjątkowym charakterze. Zaskakuje nas swoim delikatnym i lekko gorzkawym smakiem, który doskonale współgra z grillowanym wydaniem oraz aromatycznym dukkah. To połączenie przyciąga miłośników zdrowego jedzenia oraz pasjonatów kuchni, którzy pragną odkryć nowe smaki.
Dukkah to mieszanka tradycyjnych przypraw, orzechów i ziaren, które pochodzą z kuchni Bliskiego Wschodu. Nasza autorska receptura dukkah nadaje Cykorii z grilla wyjątkowy, orientalny charakter. To intensywny smak, który dostarcza nie tylko satysfakcji, ale także korzyści zdrowotnych.
Beata Śniechowska
Zwyciężczyni II edycji Master Chef
Potrzebne składniki
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
- około 4-6 główek cykorii
- sól
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 100ml soku pomarańczowego
- około 50g oliwy
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- Skórka otarta z limonki oraz ½ pomarańczy
SKŁADNIKI NA DUKKAH:
- około 80g orzechów laskowych (uprażonych, otartych ze skórki)
- 20 - 30 g białego sezamu
- 3 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kuminu
- 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Sposób przygotowania
Grillowanie cykorii
Rozpuścić 3 łyżki soli w małej ilości gorącej wody, ostudzić, zalać 1 litrem zimnej wody. Wstawić cykorię głąbem do dołu na 2 godziny. Następnie wodę wylać, cykorię opłukać w bieżącej wodzie i osuszyć za pomocą bawełnianej ściereczki. Przygotować marynatę. Wymieszać sok pomarańczowy, oliwę, czosnek oraz skórki cytrusowe. Cykorie przekroić wzdłuż na połówki, wymieszać z marynatą i odstawić na ok. 30 minut.
Wszystkie przyprawy niezbędne do przygotowania dukkah przesypać na suchą patelnię na kuchence bocznej i uprażyć, aby wydobyć więcej aromatu. Mieszankę ostudzić, dodać orzechy laskowe i utrzeć w moździerzu.
Rozgrzać grilla gazowego do temperatury ok. 200°C. Zamarynowane cykorie ułożyć na ruszcie w pozycji rynienkowej i grillować z dwóch stron aż zmiękną.
Posypać grillowaną cykorię, resztę przełożyć do hermetycznego pudełka lub słoika i wykorzystywać do innych potraw.
Potrzebne składniki
GŁÓWNE SKŁADNIKI:
- około 4-6 główek cykorii
- sól
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
- 100ml soku pomarańczowego
- około 50g oliwy
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- Skórka otarta z limonki oraz ½ pomarańczy
SKŁADNIKI NA DUKKAH:
- około 80g orzechów laskowych (uprażonych, otartych ze skórki)
- 20 - 30 g białego sezamu
- 3 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka nasion kuminu
- 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarnach
- 1 łyżeczka nasion fenkułu
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej