3 przepisy na sałatkę ziemniaczaną do potraw z grilla

food tray

Typ posiłku:

Warzywa
restaurant

Rodzaj posiłku:

Dodatki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

15 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Często brakuje nam pomysłów na ciekawe dodatki do dań mięsnych, dlatego mamy dla Was pyszną warzywną propozycję. Sałatka ziemniaczana to idealny dodatek do potraw z grilla. Jest prosta w przygotowaniu, a składniki są łatwo dostępne. Można do niej użyć zarówno młodych, jak i starszych ziemniaków. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na sałatkę ziemniaczaną, które doskonale uzupełnią każde grillowane danie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 2 pęczki rzodkiewki

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 czarnych oliwek
  • 1/2 pęczku natki pietruszki

Sos:

  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką

Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i odstaw do ostudzenia. Kiszone ogórki i rzodkiewkę pokrój w plasterki. Jogurt wymieszaj z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wystudzone ziemniaki w zależności od wielkości pokrój w ćwiartki lub połówki, dodaj ogórki i rzodkiewkę. Całość wymieszaj z sosem.

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Umyte ziemniaki i fasolkę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości i odcedź. Oliwki pokrój w plasterki. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Ziemniaki, fasolkę oraz oliwki przełóż do miski, wymieszaj z sosem i posyp solidną ilością pietruszki. Można podawać na ciepło lub zimno. 


Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Umyte ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do ostudzenia. Cebulkę i szczypiorek posiekaj. Wymieszaj składniki na sos. Ziemniaki i ogórki pokrój w grubą kostkę. Wszystko razem wymieszaj z sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem do dekoracji.

Potrzebne składniki

Sałatka ziemniaczana z kiszonym ogórkiem i rzodkiewką:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 300 g kiszonych ogórków
  • 2 pęczki rzodkiewki

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 20 czarnych oliwek
  • 1/2 pęczku natki pietruszki

Sos:

  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem:

  • 1 kg małych ziemniaków
  • 1 kg świeżych ogórków
  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem

Sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry