- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na tacos z łososiem cajun z ananasową salsą
Przepis na tacos z łososiem cajun z ananasową salsą
Metoda przyrządzenia:
WędzenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w mięsie (°C)
60°CTemperatura w grillu (°C)
100°CPotrawy z dodatkiem ryb stanowią doskonały pomysł na urozmaicenie posiłków. Sporą popularnością wśród smakoszy cieszy się zwłaszcza łosoś. Ta niezwykle delikatna ryba jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również bogata w ważne dla organizmu kwasy omega-3. Danie z dzisiejszego przepisu, a więc połączenie łososia z aromatyczną przyprawą cajun oraz pikantną salsą zachwyci z pewnością nawet najbardziej wybredne osoby.
Julian Karewicz
Grill master, kucharz
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
- 2 filety z łososia
- 4 tortille do tacos
- 2 łyżki przyprawy cajun*
- 1 średniej wielkości ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka serrano
- 1 pomidor
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra
*Składniki potrzebne do zrobienia przyprawy cajun:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki gorczycy w proszku
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
Sposób przygotowania
Przyprawa cajun - przygotowanie
Łosoś z grilla - sposób na delikatną rybę
Najlepszy sposób grillowania łososia to grillowanie na deskach (tzw. planking) w grillu na pellet. Ułóż skrzynkę do wędzenia wypełnioną pelletem na aromatyzerze. Do ryby doskonale pasuje pellet do wędzenia griller's select Broil King. Rozgrzej grilla do temperatury 100°C. Umieszczony na desce cedrowej łosoś będzie gotowy, gdy mięso w środku osiągnie temperaturę 60°C (sprawdzisz ją za pomocą termometru).
Grillując łososia na grillu gazowym wykorzystaj akcesoria od Broil King. Skrzynka do wędzenia wypełniona wiórkami pozwoli podwędzić rybę i nadać jej niesamowitego aromatu. Grilluj łososia na urządzeniu rozgrzanym do około 200°C do momentu uzyskania przez niego temperatury około 60°C.
Grillowany ananas - salsa
Gdy plastry się grillują pokrój w kostkę cebulę, paprykę oraz pomidora. Pokrojone warzywa umieść w misce razem z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugrillowanego ananasa i wszystko dokładnie wymieszaj.
Tacos z łososiem - sposób podania
Podgrzej tortille na grillu przez kilka sekund z każdej strony (uważaj, by się nie przypaliły). Zdejmij tortille używając szczypiec. Na każdej z nich ułóż kawałki grillowanego łososia, a następnie salsę z ananasem. Zwiń tacos i podawaj, ze świeżą kolendrą.
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania dania:
- 2 filety z łososia
- 4 tortille do tacos
- 2 łyżki przyprawy cajun*
- 1 średniej wielkości ananas
- 1 czerwona cebula
- 1 papryczka serrano
- 1 pomidor
- sok z 1 limonki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra
*Składniki potrzebne do zrobienia przyprawy cajun:
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1 łyżka papryki ostrej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- pół łyżeczki kolendry
- pół łyżeczki gorczycy w proszku
- pół łyżeczki pieprzu cayenne