Przepis na tacos z łososiem cajun z ananasową salsą

flame

Metoda przyrządzenia:

Wędzenie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

60°C
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

100°C

Potrawy z dodatkiem ryb stanowią doskonały pomysł na urozmaicenie posiłków. Sporą popularnością wśród smakoszy cieszy się zwłaszcza łosoś. Ta niezwykle delikatna ryba jest nie tylko wyjątkowo smaczna, ale również bogata w ważne dla organizmu kwasy omega-3. Danie z dzisiejszego przepisu, a więc połączenie łososia z aromatyczną przyprawą cajun oraz pikantną salsą zachwyci z pewnością nawet najbardziej wybredne osoby.

Julian Karewicz

Grill master, kucharz

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • 2 filety z łososia
  • 4 tortille do tacos
  • 2 łyżki przyprawy cajun*
  • 1 średniej wielkości ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka serrano
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra

*Składniki potrzebne do zrobienia przyprawy cajun:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki gorczycy w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
recipe mask

Sposób przygotowania

Przyprawa cajun - przygotowanie

Przyrządzanie potrawy rozpocznij od stworzenia przyprawy kajeńskiej. Proces ten jest bardzo łatwy, wystarczy bowiem dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki z listy.
Gotową mieszankę przełóż do szczelnego pojemnika lub słoika. Przechowuj przyprawę cajun w suchym i ciepłym miejscu.

Łosoś z grilla - sposób na delikatną rybę

Za pomocą silikonowego pędzelka dokładnie natrzyj obie strony łososia przygotowaną wcześniej przyprawą.

Najlepszy sposób grillowania łososia to grillowanie na deskach (tzw. planking) w grillu na pellet. Ułóż skrzynkę do wędzenia wypełnioną pelletem na aromatyzerze. Do ryby doskonale pasuje pellet do wędzenia griller's select Broil King. Rozgrzej grilla do temperatury 100°C. Umieszczony na desce cedrowej łosoś będzie gotowy, gdy mięso w środku osiągnie temperaturę 60°C (sprawdzisz ją za pomocą termometru).

Grillując łososia na grillu gazowym wykorzystaj akcesoria od Broil King. Skrzynka do wędzenia wypełniona wiórkami pozwoli podwędzić rybę i nadać jej niesamowitego aromatu. Grilluj łososia na urządzeniu rozgrzanym do około 200°C do momentu uzyskania przez niego temperatury około 60°C.

Grillowany ananas - salsa

Salsa z grillowanego ananasa z pewnością posmakuje miłośnikom słodkiego smaku. Jak przygotować ananasa? Wystarczy położyć plastry na grillu i grillować około 2-3 na każdej ze stron. Plastry obracaj za pomocą szczypiec i ściągnij z grilla, gdy osiągną złocisty kolor. Jeśli chcesz wydobyć z ananasa jeszcze więcej słodyczy możesz sięgnąć po nasz przepis na grillowanego ananasa z rożna.

Gdy plastry się grillują pokrój w kostkę cebulę, paprykę oraz pomidora. Pokrojone warzywa umieść w misce razem z sokiem z limonki, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Na koniec dodaj ugrillowanego ananasa i wszystko dokładnie wymieszaj.

Tacos z łososiem - sposób podania

Podgrzej tortille na grillu przez kilka sekund z każdej strony (uważaj, by się nie przypaliły). Zdejmij tortille używając szczypiec. Na każdej z nich ułóż kawałki grillowanego łososia, a następnie salsę z ananasem. Zwiń tacos i podawaj, ze świeżą kolendrą.

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przygotowania dania:

  • 2 filety z łososia
  • 4 tortille do tacos
  • 2 łyżki przyprawy cajun*
  • 1 średniej wielkości ananas
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka serrano
  • 1 pomidor
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeża kolendra

*Składniki potrzebne do zrobienia przyprawy cajun:

  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • pół łyżeczki kolendry
  • pół łyżeczki gorczycy w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
recipe mask
Przewiń do góry