Przepis na stek z tuńczyka

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Kolacja
time

Czas przygotowania:

20 min. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

To danie łączy smaki sushi i grillowania - jeżeli uwielbiasz ta dwa rodzaje kuchni, to ten przepis jest dla Ciebie! Tuńczyk powinien być bardzo mocno spieczony z wierzchu - w ten sposób będzie super aromatyczny, lecz nieco surowy w środku. Stek z tuńczyka z dodatkiem azjatyckiego dressingu podbije smakiem każde podniebienie!

Ponzu to rodzaj dressingu na bazie sosu sojowego. Możecie kupić gotowe ponzu w sklepie z azjatyckimi produktami, ale równie łatwo kupicie też składniki na ten dressing - najlepiej smakuje zrobiony samemu!

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Składniki:

  • dwa steki z tuńczyka

Składniki na sos ponzu:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szalotka

Składniki na sałatkę:

  • rukola
  • cykoria
  • orzechy laskowe
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu ponzu

Wymieszaj razem wszystkie składniki na sos sojowy ponzu i dodaj szalotkę. Możesz zostawić sos na noc, będzie lepszy. Niemniej jednak przygotowany przed serwowaniem nie straci dużo na smaku.

Grillowanie

Rozgrzej grill do 250-300 stopni, grilluj tuńczyka na stronie stożkowej. Staraj się grillować zgodnie z amerykańską zasadą TenAndTwo. Stek grilluj po 1 minucie z każdej strony.

Podawanie

Serwuj tuńczyka mocno oblanego sosem ponzu oraz sałatką.

Potrzebne składniki

Składniki:

  • dwa steki z tuńczyka

Składniki na sos ponzu:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy truflowej
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • szalotka

Składniki na sałatkę:

  • rukola
  • cykoria
  • orzechy laskowe
recipe mask
Przewiń do góry