Przepis na sałatkę z tuńczyka z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

25 min. /

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Prosty przepis na sałatkę z grillowanym stekiem z tuńczyka. Sprawne i łatwe przygotowanie da nam w rezultacie pyszną sałatkę ze stekiem tuńczyka, o delikatnym smaku. Idealna potrawa na letnie wieczory. Możesz wykonać ją z dowolnymi składnikami, jednak stek z tuńczyka idealnie komponuje się z sosem ponzu.

 

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 3 steki z tuńczyka
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki sezamu
  • olej o wysokim punkcie dymienia (np. z rzepaku, pestek winogron)
  • 3 porcje mixu sałat
  • opakowanie kiełków
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek

Składniki na sos ponzu:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki sosu ponzu (sos sojowy cytrynowy), może być również zwykły sos sojowy
  • 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • pół małej szalotki
recipe mask

Sposób przygotowania

Krok 1

W misce wymieszaj wszystkie składniki do sosu ponzu i odłóż na czas grillowania steka. W międzyczasie w misce wymieszaj mix sałat z kiełkami, pomidorkami oraz z pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. Steki z tuńczyka obficie dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

Następnie rozgrzej grilla na średnią temperaturę. Ruszt nasmaruj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka do smarowania Broil King.

Krok 3

Grilluj tuńczyka, stosując zasadę wskazówek zegara. Steki grilluj po ok. 1.5 minuty z jednej strony, jeżeli chcesz, aby był różowy w środku a przypieczony na wierzchu. Całość grillowania powinna zająć ok. 6 minut.

Krok 4

Po grillowaniu przenieś tuńczyka na deskę do krojenia i zamocz go w sezamie, tak jakbyś go panierował. Następnie pokrój w cienkie plastry. Wymieszaną sałatę dopraw sosem ponzu, solą i pieprzem. Pokrojone plastry steka ułóż na wierzchu sałaty. Dla dekoracji możesz polać tuńczyka pozostałym sosem ponzu. Twój lekki, zdrowy posiłek jest gotowy do serwowania!

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 3 steki z tuńczyka
  • sól
  • pieprz
  • 1/4 szklanki sezamu
  • olej o wysokim punkcie dymienia (np. z rzepaku, pestek winogron)
  • 3 porcje mixu sałat
  • opakowanie kiełków
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek

Składniki na sos ponzu:

  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1/4 szklanki sosu ponzu (sos sojowy cytrynowy), może być również zwykły sos sojowy
  • 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • pół małej szalotki
recipe mask
Przewiń do góry