- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na sałatkę z tuńczyka z grilla
Przepis na sałatkę z tuńczyka z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
25 min. /
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyProsty przepis na sałatkę z grillowanym stekiem z tuńczyka. Sprawne i łatwe przygotowanie da nam w rezultacie pyszną sałatkę ze stekiem tuńczyka, o delikatnym smaku. Idealna potrawa na letnie wieczory. Możesz wykonać ją z dowolnymi składnikami, jednak stek z tuńczyka idealnie komponuje się z sosem ponzu.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki:
- 3 steki z tuńczyka
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki sezamu
- olej o wysokim punkcie dymienia (np. z rzepaku, pestek winogron)
- 3 porcje mixu sałat
- opakowanie kiełków
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
Składniki na sos ponzu:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki sosu ponzu (sos sojowy cytrynowy), może być również zwykły sos sojowy
- 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pół małej szalotki
Sposób przygotowania
Krok 1
W misce wymieszaj wszystkie składniki do sosu ponzu i odłóż na czas grillowania steka. W międzyczasie w misce wymieszaj mix sałat z kiełkami, pomidorkami oraz z pokrojonymi w cienkie plasterki rzodkiewkami i ogórkiem. Steki z tuńczyka obficie dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
Następnie rozgrzej grilla na średnią temperaturę. Ruszt nasmaruj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka do smarowania Broil King.
Krok 3
Grilluj tuńczyka, stosując zasadę wskazówek zegara. Steki grilluj po ok. 1.5 minuty z jednej strony, jeżeli chcesz, aby był różowy w środku a przypieczony na wierzchu. Całość grillowania powinna zająć ok. 6 minut.
Krok 4
Po grillowaniu przenieś tuńczyka na deskę do krojenia i zamocz go w sezamie, tak jakbyś go panierował. Następnie pokrój w cienkie plastry. Wymieszaną sałatę dopraw sosem ponzu, solą i pieprzem. Pokrojone plastry steka ułóż na wierzchu sałaty. Dla dekoracji możesz polać tuńczyka pozostałym sosem ponzu. Twój lekki, zdrowy posiłek jest gotowy do serwowania!
Potrzebne składniki
Składniki:
- 3 steki z tuńczyka
- sól
- pieprz
- 1/4 szklanki sezamu
- olej o wysokim punkcie dymienia (np. z rzepaku, pestek winogron)
- 3 porcje mixu sałat
- opakowanie kiełków
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
Składniki na sos ponzu:
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki sosu ponzu (sos sojowy cytrynowy), może być również zwykły sos sojowy
- 2 łyżeczki musztardy z gorczycą
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- pół małej szalotki