Przepis na grillowanego łososia z sosem porowym i batatami

food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

20 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

Tak
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

58-62
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Ciepłe, letnie dni są idealnym pretekstem, by wyjść na świeże powietrze i zorganizować rodzinne lub przyjacielskie spotkanie przy grillu. Dzięki przenośnemu grillowi Porta-Chef możemy grillować DOSŁOWNIE W KAŻDYM MIEJSCU. Nie ma lepszego sposobu na uprzyjemnienie tych chwil niż wyjątkowy przepis na grillowanego łososia z kremowym sosem porowym i pysznymi batatami. Ta prosta, ale elegancka kompozycja smaków sprawi, że Twoje kubki smakowe będą unosić się na obłokach rozkoszy kulinarnej. Czy jesteś gotowy na niezapomniane doświadczenie kulinarnego raju?

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

  • filet z łososia
  • 2 duże pory
  • 200ml śmietanki kremowej 30%
  • 150g serka kremowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • wędzona papryka
  • olej
  • 2-3 bataty
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie łososia i dodatków do sosu

Deskę cedrową namaczamy w wodzie około 30 min przed grillowaniem. Więcej o grillowaniu na deskach, czyli plankingu dowiesz się z tego artykułu.

Jeden por kroimy w długie paski i kładziemy na desce cedrowej, na pory układamy płat łososia, doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Grillowanie łososia na desce cedrowej

Grilla rozgrzewamy do 200 stopni. Na ruszt kładziemy łososia na desce cedrowej. Grillujemy do momentu uzyskania temperatury w przedziale 58°- 62°. W tym celu wykorzystaj termometr.

Sos porowy i grillowane bataty

Do brytfanny dodajemy odrobinę oleju, posiekany drobno czosnek oraz pokrojony w drobne paseczki por, smażymy przez moment. Do podsmażonego pora dodajemy śmietankę, serek kremowy i doprawiamy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać wody. Grillujemy około 20 min. Bataty kroimy w krążki, obtaczamy w oleju dokładnie z każdej strony, oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grillujemy około 10 minut z każdej strony lub do miękkości po przekłuciu.

Podawanie grillowanego łososia z sosem porowym i batatami

Łososia podajemy z dodatkiem sosu z pora i dodatkiem grillowanych batatów.

Potrzebne składniki

  • filet z łososia
  • 2 duże pory
  • 200ml śmietanki kremowej 30%
  • 150g serka kremowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • pieprz
  • sól
  • wędzona papryka
  • olej
  • 2-3 bataty
recipe mask
Przewiń do góry