- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na grillowanego halibuta w sosie curry
Przepis na grillowanego halibuta w sosie curry

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 10 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
Łatwy
Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
- Dwa filety ryby Halibut
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- kawałek imbiru
- przyprawa Curry Garam Masala Cape Herb&Spice
- Sól
- Pieprz
- Kumin
- Mielona kurkuma
- 150ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego,
- ćwiartka limonki,
- świeża kolendra
- Woreczek ryżu (opcjonalnie do podania)

Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu curry

Wszystkie produkty do sosu curry (z wyjątkiem mleczka kokosowego oraz pasty) wymieszać lub zblendować w blenderze. Następnie na kuchence bocznej grilla rozgrzać pastę czerwoną tajską na patelni i dodać zblendowane składniki. Mieszając chwile, dodać mleczko kokosowe i redukować przez chwilę. Skręcić palnik bocznej kuchenki.
Grillowanie halibuta


Grilla rozgrzać do 180 stopni. Ryby białe najlepiej grillować na stronie stożkowej rusztu przez około 7-10 minut. Następnie ugrillowanego halibuta wrzucamy do sosu curry na patelnie. Odpalamy kuchenkę boczną i całość podgrzewamy jeszcze przez około 7-10 minut.
Podawanie grillowanego halibuta

Rybę podajemy z ulubionymi dodatkami - do sosu curry najlepiej pasuje ryż jaśminowy. Ryż podany z grillowaną rybą i aromatycznym sosem będzie idealnym posiłkiem na obiad.

Potrzebne składniki
- Dwa filety ryby Halibut
- 4 ząbki czosnku
- papryczka chilli
- kawałek imbiru
- przyprawa Curry Garam Masala Cape Herb&Spice
- Sól
- Pieprz
- Kumin
- Mielona kurkuma
- 150ml mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka tajskiej czerwonej pasty curry,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego,
- ćwiartka limonki,
- świeża kolendra
- Woreczek ryżu (opcjonalnie do podania)
