- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na dorsza z grilla w cytrusowej marynacie
Przepis na dorsza z grilla w cytrusowej marynacie
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania:
1 godz. /
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyRyby to doskonały pomysł na grillowanie, ponieważ są bardzo delikatne i łatwo się przypiekają. Z tego powodu, aby zachowały swoją delikatność, należy grillować je tylko przez krótki czas. Dorsz jest rybą szlachetną, potrzebująca wyjątkowego traktowania i starannie dobranych dodatków. Zbyt intensywne w smaku dodatki przyćmią smak delikatnej ryby, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest uzupełnienie dania owocami i cytrusami. Zarówno cytrusowa marynata, jak i soczysta owocowa sałatka dobrze zagrają z chudym, białym mięsem dorsza.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki:
- polędwica z dorsza
- 500ml maślanki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 śliwka
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Marynowanie dorsza
W misce umieść maślankę, zetrzyj do środka skórkę z jednej cytryny i pomarańczy, na końcu dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Dodaj szczyptę soli i w tak powstałej marynacie umieść polędwicę z dorsza pokrojoną na kawałki. Marynuj pod przykryciem najlepiej całą noc.
Grillowanie dorsza
Ruszty grilla umieść stroną stożkową do góry i spryskaj olejem rzepakowym za pomocą rozpylacza oleju. Grill nagrzej do temperatury 160-170°C. Na ruszt wyłóż zamarynowaną polędwicę z dorsza i grilluj z każdej strony około 7-8 minut.
Przygotowanie owocej salsy do grillowanego dorsza
Podczas gdy dorsz będzie na ruszcie, przygotuj owocową sałatkę: gruszkę, jabłko śliwkę oraz brzoskwinię pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę francuską, oliwę, miód, szczyptę soli i pieprzu i połącz dokładnie składniki.
Podawanie ugrillowanego dorsza
Grillowanego dorsza podawaj z soczystą owocową sałatką.
Potrzebne składniki
Składniki:
- polędwica z dorsza
- 500ml maślanki
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 gruszka
- 1 jabłko
- 1 śliwka
- 1 brzoskwinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- ½ łyżeczki miodu
- sól, pieprz