Przepis na dorsza z grilla w cytrusowej marynacie

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Ryby to doskonały pomysł na grillowanie, ponieważ są bardzo delikatne i łatwo się przypiekają. Z tego powodu, aby zachowały swoją delikatność, należy grillować je tylko przez krótki czas. Dorsz jest rybą szlachetną, potrzebująca wyjątkowego traktowania i starannie dobranych dodatków. Zbyt intensywne w smaku dodatki przyćmią smak delikatnej ryby, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest uzupełnienie dania owocami i cytrusami. Zarówno cytrusowa marynata, jak i soczysta owocowa sałatka dobrze zagrają z chudym, białym mięsem dorsza.

Aleksandra Juszkiewicz

Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska

Potrzebne składniki

Składniki:

  • polędwica z dorsza
  • 500ml maślanki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 śliwka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Marynowanie dorsza

W misce umieść maślankę, zetrzyj do środka skórkę z jednej cytryny i pomarańczy, na końcu dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryny. Dodaj szczyptę soli i w tak powstałej marynacie umieść polędwicę z dorsza pokrojoną na kawałki. Marynuj pod przykryciem najlepiej całą noc.

Grillowanie dorsza

Ruszty grilla umieść stroną stożkową do góry i spryskaj olejem rzepakowym za pomocą rozpylacza oleju. Grill nagrzej do temperatury 160-170°C. Na ruszt wyłóż zamarynowaną polędwicę z dorsza i grilluj z każdej strony około 7-8 minut. 

Przygotowanie owocej salsy do grillowanego dorsza

Podczas gdy dorsz będzie na ruszcie, przygotuj owocową sałatkę: gruszkę, jabłko śliwkę oraz brzoskwinię pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę francuską, oliwę, miód, szczyptę soli i pieprzu i połącz dokładnie składniki. 

Podawanie ugrillowanego dorsza

Grillowanego dorsza podawaj z soczystą owocową sałatką. 

Potrzebne składniki

Składniki:

  • polędwica z dorsza
  • 500ml maślanki
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 gruszka
  • 1 jabłko
  • 1 śliwka
  • 1 brzoskwinia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól, pieprz
recipe mask
Przewiń do góry