- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Pellet - Przepis na łososia na desce cedrowej
Pellet - Przepis na łososia na desce cedrowej
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadIlość osób:
6Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
176Deska cedrowa do grillowania nadaje łososiowi i innym rybom, cudownie delikatny smak i głęboko wędzony aromat. To doskonały sposób na grillowanie powoli w niskiej temperaturze. Subtelne mięso łososia jest niemal bez ości i doskonale smakuje z młodymi ziemniaczkami, dlatego to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis ten doskonale sprawdzi się zarówno do grillowania na gazie, jak i w grillu na pellet.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ
- 1-1,5 kg filet z łososia
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka stołowa sezamu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie łososia na desce cedrowej
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej--02.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej-03.jpg)
Namocz deskę w wodzie przez 30-60 minut lub gotuj ją w wodzie przez 10-15 minut. Fajnym trickiem jest namoczenie deski w soku cytrynowym, piwie jasnym lub imbirowym, itp. dzięki czemu zyskuje ona dodatkowe aromaty. Różne płyny dadzą różne efekty, eksperymentuj :)
Pieczenie łososia na desce cedrowej w grillu na pellet
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/losos-na-desce-cedrowej-05.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/losos-na-desce-cedrowej-04.jpg)
Po namoczeniu deski przetrzyj jej wierzch, a następnie natrzyj oliwą z oliwek. Filet z łososia opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj papierowym ręcznikiem, po czym również natrzyj oliwą z oliwek. Mięso łososia posiada słony smak, dlatego wystarczy przyprawić go pieprzem i sezamem. Tak przygotowany filet ułóż na desce skórą do dołu. Na wierzchu połóż zaś pocięte w plasterki cytrusy i posyp posiekanym koperkiem.
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb PIECZENIE (176°C). W przypadku grilla gazowego ustaw pokrętła na średnią moc. Przygotowaną deskę z łososiem połóż bezpośrednio na ruszcie. Od czasu do czasu sprawdzaj kolor i teksturę, która powinna być sprężysta w dotyku. Zawsze sprawdzaj gotowość mięsa w jego najgrubszym miejscu.
Podawanie łososia z deski cedrowej
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej-04.jpg)
Po upieczeniu możesz podać rybę w towarzystwie zielonych warzyw i sałat oraz wycisnąć sok z cytrusów na całą powierzchnię fileta.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej/pellet-przepis-na-lososia-na-desce-cedrowej-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA NA DESCE CEDROWEJ
- 1-1,5 kg filet z łososia
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego koperku
- 1 łyżka stołowa świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżka stołowa sezamu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)