- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej - przepis
Łosoś z pistacjami grillowany na desce klonowej - przepis
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 20 min.
Poziom trudności:
ŚredniRyba z grilla to jedna z najlepszych możliwości jej przygotowania. Na blogu znajdziecie przepis na pstrąga z chrupiącą skórką, faszerowanego masłem ziołowym. A dziś przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia z grilla. Miękka, soczysta ryba z chrupiącą skorupką z pistacji na pewno skradnie wasze serca. Łosoś jest dość tłustą rybą, ale są to bardzo korzystne dla nas tłuszcze Omega-3 i Omega-6. Łososia będziemy grillować na desce klonowej, dzięki czemu będzie miał wyjątkowy aromat.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z PISTACJAMI:
- 400g filet łososia ze skórą
- 50g pistacji (100g, waga ze skorupkami)
- 30g tartego parmezanu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 deska cedrowa
Sposób przygotowania
Jak przygotować rybę z grilla?
Zacznij od namoczenia deski cedrowej, włóż ją do miski, zalej wodą i zostaw na minimum 30 minut. Żeby deska cedrowa równomiernie nasiąknęła wodą, przyciśnij ją czymś ciężkim. Łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem, odstaw do lodówki. Pistacje pokrój na drobne kawałki, możesz też rozdrobnić orzechy w malakserze. Dodaj miękkie masło, parmezan i bułkę tartą. Połącz składniki w palcach do uzyskania struktury kruszonki. Namoczoną deskę wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Stronę, na której położysz rybę, posmaruj olejem. Przełóż łososia na deskę. Jeśli chcesz, możesz pokroić go na porcje.
Jak grillować rybę na grillu?
Rozgrzej grilla gazowego, ustawiając pokrętła w pozycji maksymalnej. Kiedy grill uzyska temperaturę 250°C, przekręć zewnętrzne palniki do pozycji średniej, a środkowe wyłącz. Nad środkowymi panikami połóż deskę z rybą. Grilluj 20 minut. Średnia temperatura grillowania to 200°C. Jeżeli temperatura spadnie, bo np. mocniej wieje możesz odpalić środkowe palniki i ustawić je w pozycji minimalnej.
Łososia podawaj na desce, będzie ozdobą stołu.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA ŁOSOSIA Z PISTACJAMI:
- 400g filet łososia ze skórą
- 50g pistacji (100g, waga ze skorupkami)
- 30g tartego parmezanu
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 łyżki bułki tartej
- cytryna
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 deska cedrowa