- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- ŁOSOŚ GRILLOWANY NA CEDROWEJ DESCE W GLAZURZE Z SYROPU KLONOWEGO - PRZEPIS
ŁOSOŚ GRILLOWANY NA CEDROWEJ DESCE W GLAZURZE Z SYROPU KLONOWEGO - PRZEPIS
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
35 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
63Temperatura w grillu (°C)
200Łosoś z grilla na cedrowej desce w glazurze z syropu klonowego to proste, szybkie i niezwykle delikatne danie. Grillowany łosoś lub alternatywnie pstrąg łososiowy z grilla na desce wygląda efektownie, czym zaskoczysz wszystkich gości.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety z łososia
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1½ łyżki sosu sojowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
- 1 deska cedrowa Broil King
- olej roślinny
Sposób przygotowania
Przygotowanie łososia na desce cedrowej
Zanurz deskę cedrową w wodzie przez pół godziny. Wyciągnij cedrową deskę z wody i wytrzyj do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Wykorzystując silikonowy pędzelek, natrzyj deskę olejem. Ułóż cebulę, a na niej filety z łososia.
Glazura z syropu klonowego
W małym rondelku połącz syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzej do momentu wrzenia, a następnie pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut w celu zagęszczenia. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej grill przez 10 minut z pokrętłami w pozycji średnio wysokiej, a następnie skręć do niskiej.
Grillowanie łososia na desce cedrowej w grillu gazowym
Pokryj łososia glazurą z syropu klonowego i umieść deskę na grillu gazowym. Grilluj przez około 30 minut, aż łosoś na grillu stwardnieje. Wykorzystując silikonowy pędzel, pokryj rybę kolejną warstwą glazury. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić, czy filet z łososia z grilla jest gotowy do podania, jest użycie termometru. Minimalna rekomendowana temperatura to 63°C.
DOBRA RADA
Jeżeli wolisz zdjąć skórę z ryby przed umieszczeniem jej na desce cedrowej, umieść filet z łososia na rozgrzanym ruszcie skórą do dołu na 2 minuty. Skóra przyklei się do rusztu, a filet z łososia można przenieść, wykorzystując łopatkę do grillowania.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety z łososia
- ½ szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1½ łyżki sosu sojowego
- sok z ½ cytryny
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
- 1 deska cedrowa Broil King
- olej roślinny