ŁOSOŚ GRILLOWANY NA CEDROWEJ DESCE W GLAZURZE Z SYROPU KLONOWEGO - PRZEPIS

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Ryby
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

35 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

TAK
Temperatura mięsa

Temperatura w mięsie (°C)

63
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Łosoś z grilla na cedrowej desce w glazurze z syropu klonowego to proste, szybkie i niezwykle delikatne danie. Grillowany łosoś lub alternatywnie pstrąg łososiowy z grilla na desce wygląda efektownie, czym zaskoczysz wszystkich gości.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
  • 1 deska cedrowa Broil King
  • olej roślinny
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie łososia na desce cedrowej

Zanurz deskę cedrową w wodzie przez pół godziny. Wyciągnij cedrową deskę z wody i wytrzyj do sucha przy pomocy papierowego ręcznika. Wykorzystując silikonowy pędzelek, natrzyj deskę olejem. Ułóż cebulę, a na niej filety z łososia.

Glazura z syropu klonowego

W małym rondelku połącz syrop klonowy, imbir, musztardę, sos sojowy i sok z cytryny. Podgrzej do momentu wrzenia, a następnie pozostaw na małym ogniu przez około 10 minut w celu zagęszczenia. Dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. 

Rozgrzej grill przez 10 minut z pokrętłami w pozycji średnio wysokiej, a następnie skręć do niskiej.

Grillowanie łososia na desce cedrowej w grillu gazowym

Pokryj łososia glazurą z syropu klonowego i umieść deskę na grillu gazowym. Grilluj przez około 30 minut, aż łosoś na grillu stwardnieje. Wykorzystując silikonowy pędzel, pokryj rybę kolejną warstwą glazury. Najlepszym sposobem, aby sprawdzić, czy filet z łososia z grilla jest gotowy do podania, jest użycie termometruMinimalna rekomendowana temperatura to 63°C.

DOBRA RADA

Jeżeli wolisz zdjąć skórę z ryby przed umieszczeniem jej na desce cedrowej, umieść filet z łososia na rozgrzanym ruszcie skórą do dołu na 2 minuty. Skóra przyklei się do rusztu, a filet z łososia można przenieść, wykorzystując łopatkę do grillowania.

Potrzebne składniki

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • ½ szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1½ łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 4 zielone cebule, krojone wzdłuż
  • 1 deska cedrowa Broil King
  • olej roślinny
recipe mask
Przewiń do góry