- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na karpia z grilla na desce cedrowej
Przepis na karpia z grilla na desce cedrowej
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 40 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniKuchenka boczna
TAKTemperatura w mięsie (°C)
60Temperatura w grillu (°C)
180Karp z grilla to gratka dla osób, które lubią delikatne mięso i chrupiącą skórkę. Pieczony w całości stanie się ozdobą wigilijnego stołu. Jak wybrać dobrego karpia do grillowania? Najlepsze w smaku są małe osobniki do 1,5 kg. Kupując rybę, zwróć uwagę na jej świeżość. Kolor skrzeli powinien być czerwony, oczy błyszczące, a skóra gładka i sprężysta.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
KARP GRILLOWANY NA DESCE CEDROWEJ - SKŁADNIKI:
- 1 karp o wadze do 1,5 kg
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 kostki masła
- natka pietruszki
- 1 duża cebula
Sposób przygotowania
JAK PRZYGOTOWAĆ KARPIA Z GRILLA NA DESCE CEDROWEJ
Wypatroszonego karpia umyj dokładnie. Jeżeli pieczesz rybę razem z głową, usuń gałki oczne. W ich miejsce przed pieczeniem możesz włożyć rodzynki lub żurawinę. Możesz też grillować karpia bez głowy. Umytą rybę skrop sokiem z cytryny, a następnie dokładnie natrzyj solą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Odłóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Karpia możesz przygotować również dzień wcześniej.
Przed grillowaniem namocz deskę cedrową, włóż ją do miski i zalej wodą, odstawiając na przynajmniej 30 minut. Żeby deska równomiernie nasiąknęła wodą, przyciśnij ją czymś ciężkim. Po tym czasie wytrzyj deskę do sucha, a stronę, na której będziesz grillować, natrzyj olejem. Do wnętrza karpia włóż 2 plastry masła, pietruszkę i plasterki cytryny. Skórę na boku natnij delikatnie pod kątem i włóż w nacięcia połówki plasterków cytryny. Na desce ułóż grube plastry cebuli, a na niej przygotowanego karpia.
Grillowanie karpia na desce cedrowej
Rozgrzej grilla gazowego, ustawiając pokrętła w pozycji MAX. Kiedy grill uzyska temperaturę 280ºC, wyłącz środkowe palniki i połóż nad nimi deskę z rybą. Korzystając z bocznego palnika kuchenki, rozpuść w rondelku 2-3 łyżki masła, polewaj nim rybę w trakcie grillowania.
Grilluj przez 40 minut, średnia temperatura grillowania to 180ºC. Ostateczny czas grillowania jest uzależniony od warunków atmosferycznych, jeżeli temperatura na dworze spada poniżej 5ºC, może okazać się, że boczne palniki to za mało. W tej sytuacji ustaw moc środkowych palników na MIN. Zwróć uwagę czy deska nie zaczyna się przypalać. Aby temu zapobiec, przed polaniem ryby masłem spryskaj brzegi deski wodą. Aby mieć pewność, że ryba jest gotowa, sprawdź jej temperaturę wewnętrzną za pomocą termometru elektronicznego. Temperatura ryby powinna wynosić ok. 60ºC.
Sposób podawania
Gotowego karpia możesz podać na desce lub przełożyć go delikatnie na półmisek. Do świątecznej ryby będą pasować grillowane buraczki, wcześniej ugotowane i obrane ze skórki - włóż na grill obok karpia na 15 minut przed końcem. Podawaj rybę skropioną czosnkową oliwą i sokiem z cytryny.
Potrzebne składniki
KARP GRILLOWANY NA DESCE CEDROWEJ - SKŁADNIKI:
- 1 karp o wadze do 1,5 kg
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- 1/2 kostki masła
- natka pietruszki
- 1 duża cebula