- Broil King®
- Przepisy
- Ryby
- Przepis na grillowaną rybę Mahi Mahi z salsą mango
Przepis na grillowaną rybę Mahi Mahi z salsą mango

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
RybyRodzaj posiłku:
KolacjaCzas przygotowania / Czas gotowania:
20 min. / 8 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyRyba Mahi Mahi, która bardzo rzadko pojawia się w polskich restauracjach to przybysz wodny z dalekich mórz południowych. Żyje w wodach tropikalnych, ceniona przez swoje delikatne, zwarte i niezbyt tłuste mięso. W Polsce jej odpowiednikiem może być dorada, którą jako zamiennik proponujemy do tego przepisu. Salsa z mango to świetny dodatek do grillowanych filetów z ryby, orzeźwiający smak salsy i steka rybnego to idealna propozycja letniej obiadokolacji w ogrodzie.

Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety ryby mahi mahi lub dorada
- 2 łyżki stołowe przyprawy do steków
- olej o wysokim stopni dymienia (ryżowy, z pestek winogron)
- 1 mango
- 1 średni pomidor
- 1 papryczka jalapeno
- ½ papryki czerwonej
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ limonki
- garść posiekanej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania
Salsa

Przygotuj salsę z mango. Pokrój w kostkę mango, pomidora, paprykę, cebulę, dodaj sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku pieprzem, solą i oliwą z oliwek.
Grillowanie

Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Na desce do krojenia przypraw rybę z każdej strony. Ruszt posmaruj olejem o wysokim stopniu dymienia za pomocą pędzelka silikonowego lub rozpylacza do oleju Broil King. Grilluj rybę, stosując się do metody zegara, aby uzyskać charakterystyczną kratkę. Jeden filet grilluj z każdej strony około 2 minut, jeżeli chcesz, aby w środku był różowy a z wierzchu przypieczony.
Podanie

Serwuj od razu po ugrillowaniu z salsą z mango.

Potrzebne składniki
Składniki:
- 4 filety ryby mahi mahi lub dorada
- 2 łyżki stołowe przyprawy do steków
- olej o wysokim stopni dymienia (ryżowy, z pestek winogron)
- 1 mango
- 1 średni pomidor
- 1 papryczka jalapeno
- ½ papryki czerwonej
- ½ czerwonej cebuli
- sok z ½ limonki
- garść posiekanej kolendry
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
