Przepis na pieczone banany na kokosowej chmurce

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Tradycyjnie na świątecznym stole gości staropolska kutia, która jest niezwykle słodka, jednak nie każdy przepada za makiem oraz konsystencją tego deseru. Spokojnie, mamy alternatywną propozycję. Miseczka wypełniona karmelizowanymi bananami, chrupiącą granolą, delikatnym kremem kokosowym oraz sosem miętowo-czekoladowym. Jest słodko, jest nowocześnie, jest odświętnie. Jest przepysznie!

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONE BANANY NA KOKOSOWEJ CHMURCE:

  • 1/4 szklanki rumu lub whiskey z dodatkiem cynamonu
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 bananów
  • 1 szklanka płatków granola
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 1 szklanka wiśni lub jagód

KOKOSOWA CHMURKA:

  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • starta laska wanilii

SOS MIĘTOWO-CZEKOLADOWY:

  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady (pokrojona w kosteczkę)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa oleju lub masła kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu miętowego
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA PIECZONE BANANY NA KOKOSOWEJ CHMURCE

Ten pyszny deser zaczynamy od przygotowania sosu miętowo-czekoladowego. Wszystkie składniki na sos dodajemy do rondelka i na średnim ogniu kuchenki bocznej grilla rozpuszczamy składniki, mieszając aby połączyły się w jednolitą konsystencję. Gotowy sos odstawiamy na bok. Teraz przygotujemy krem kokosowy. Do miski przełóż stężone mleko kokosowe, a część płynną pozostaw do wykorzystania później. Dodaj cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Całość ubijaj do otrzymania delikatnej kremowej konsystencji. Odłóż do lodówki.

Rozgrzej grill z palnikami ustawionymi na MEDIUM, ruszty natrzyj olejem o wysokim punkcie dymienia, możesz wykorzystać do tego silikonowy pędzelek. W rondelku wymieszaj rum, syrop klonowy i cynamon - posłuży on do karmelizowania. Banany przekrój wzdłuż na połowy, ale nie zdejmuj skórki. Grilluj banany na ruszcie płaską stroną w dół przez 2 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i grilluj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu nasmaruj banany przygotowanym przed chwilą syropem, użyj w tym celu silikonowy pędzelek.

SERWOWANIE PIECZONYCH BANANÓW

Przełóż delikatnie banany do salaterek, najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy długiej łopatki do grillowania, nie zapomnij usunąć skórki. Przykryj je kokosową kołderką, polej sosem miętowo-czekoladowym. Dodaj na wierzch płatki granoli, wiórki kokosowe oraz wiśnie. Gotowe!

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PIECZONE BANANY NA KOKOSOWEJ CHMURCE:

  • 1/4 szklanki rumu lub whiskey z dodatkiem cynamonu
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 8 bananów
  • 1 szklanka płatków granola
  • 1/2 szklanki płatków kokosowych
  • 1 szklanka wiśni lub jagód

KOKOSOWA CHMURKA:

  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • starta laska wanilii

SOS MIĘTOWO-CZEKOLADOWY:

  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady (pokrojona w kosteczkę)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa oleju lub masła kokosowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu miętowego
recipe mask
Przewiń do góry