Przepis na jagodzianki z kruszonką z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 30 min. / 25 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Koniec czerwca to nie tylko początek wakacji, ale również czas, kiedy zaczynają dojrzewać jagody. Gdy te słodkie, choć lekko kwaskowate owoce zaczynają się pojawiać, rośnie apetyt na jagodzianki. Te pyszne drożdżowe bułeczki przygotować można również na grillu. Podczas letnich upałów jest to korzystne, ponieważ grill znajduje się na zewnątrz, co zapobiega wzrostowi temperatury w domu. Dzisiejszy przepis na jagodzianki z kruszonką z grilla to połączenie mięciutkiego, cienkiego ciasta z mnóstwem rozpływającego się w ustach jagodowego nadzienia i chrupiącą kruszonką. Przyrządź je na swoim grillu i delektuj się smakami lata!

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe na jagodzianki:

  • 390g mąki typ 00
  • 180ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 10g soli
  • 20g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko należy zostawić do posmarowania bułeczek)
  • 40g miękkiego masła

Nadzienie do jagodzianek:

  • 600g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
recipe mask

Sposób przygotowania

Drożdżowe ciasto na jagodzianki - jak je przygotować?

Przyrządzanie bułeczek rozpocznij od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i wyrabiaj tak długo, aż powstanie gładka masa (powinna lekko się lepić). Możesz to zrobić zarówno ręcznie, jak i za pomocą miksera. Gotowe, uformowane w kulkę ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

Nadzienie do jagodzianek - jak je zrobić?

Gdy ciasto wyrasta, przejdź do przygotowania nadzienia jagodowego. W misce dokładnie wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Jagodzianki z kruszonką z grilla - formowanie

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i podziel na 6 równych części. Każdą z nich lekko rozwałkuj, wypełnij jagodowym nadzieniem i dokładnie sklej boki. Ułóż jagodzianki na papierze rzeźniczym lub papierze do pieczenia i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

Kruszonka do bułek drożdżowych - przygotowanie

W misce wymieszaj mąkę z cukrem, dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło. Dokładnie rozcieraj całość palcami, aż do połączenia składników.

Za pomocą silikonowego pędzelka pokryj wyrośnięte jagodzianki białkiem i posyp obficie kruszonką.

Pieczenia jagodzianek z kruszonką na grillu

Za pomocą stalowej łopaty przełóż jagodzianki na płytę lub planchę żeliwną. Rozgrzej grilla do temperatury 180°C. Wyłącz dwa środkowe palniki i wyjmij odpowiadające im kratki rusztu. W ich miejscu umieść płytę z jagodziankami. Piecz bułeczki metodą pośrednią do zarumienienia (około 25 minut).

Potrzebne składniki

Ciasto drożdżowe na jagodzianki:

  • 390g mąki typ 00
  • 180ml mleka
  • 8g suchych drożdży
  • 10g soli
  • 20g cukru
  • 1 jajko + 1 żółtko (białko należy zostawić do posmarowania bułeczek)
  • 40g miękkiego masła

Nadzienie do jagodzianek:

  • 600g jagód
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 100g mąki
  • 50g zimnego masła
  • 50g cukru
recipe mask
Przewiń do góry