- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Przepis na grillowane nektarynki z camemebertem
Przepis na grillowane nektarynki z camemebertem
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 25 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyIstnieją pewne klasyki, których połączenie to zawsze dobry pomysł. Tak jest w przypadku kombinacji soczystych nektarynek czy brzoskwini, dobrej jakości sera dojrzewającego, tymianku, miodu i chrupiącej chałki. To danie to nie tylko pomysł na śniadanie to także rewelacyjna przystawka, która rozpocznie grillową imprezę.
Aleksandra Juszkiewicz
Zwyciężczyni IX edycji MasterChef Polska
Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 nektarynek
- 1 ser camembert (około 250g)
- parę gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- miód płynny
- 1 chałka
Sposób przygotowania
Przygotowanie nektarynek
Nektarynki przekrój na pół i usuń pestkę. Odkrój końcówki owoców tak, by mogły stabilnie stać bez kołysanie się i umieść nektarynki misce. Dodaj parę kropli oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz listki świeżego tymianku.
Grillowanie
Przed rozgrzaniem ruszt spryskaj olejem. Grill rozgrzej do 200 stopni, tylko środkowe palniki. Połówki nektarynek wyłóż od strony pestki na ruszcie ułożonym w pozycji stożkowej. Grilluj około 6-8 minut przy zamkniętym grillu. W międzyczasie pokrój camembert na 16 trójkącików, a chałkę w ukośne kromki. Przekręć nektarynki na drugą stronę, w dziurkach po pestkach umieść camembert, chałkę wyłóż na górny ruszt. Zapiekaj kolejne 6-8 minut lub do czasu, aż ser zmięknie, a chałka będzie chrupiąca (przy zamkniętym grillu).
Podawanie
Zgrillowane owoce podawaj na chrupiącej chałce, całość polej odrobiną płynnego miodu.
Potrzebne składniki
Składniki:
- 8 nektarynek
- 1 ser camembert (około 250g)
- parę gałązek świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- szczypta soli
- miód płynny
- 1 chałka