- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Przepis na grillowaną sałatkę owocową
Przepis na grillowaną sałatkę owocową
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyPrzepis na grillowaną sałatkę owocową jest idealnym połączeniem świeżości i delikatnej nuty dymu. Ta sałatka to prawdziwa uczta dla podniebienia i doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców w zupełnie nowy, niekonwencjonalny sposób. Dodatkowo jest to ciekawa opcja namówienia najmłodszych domowników do ugrillowania swoich ulubionych owoców. Grillowanie owoców może brzmieć nietypowo, jednakże efekt jest naprawdę zachwycający. Owoce nabierają lekko karmelizowanego smaku, który harmonizuje z naturalną słodyczą. Dodatkowo delikatne nuty dymu nadają sałatce wyjątkowego charakteru.
Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 2 morele
- 2 brzoskwinie
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 150g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek brązowego cukru
- listki mięty
Sposób przygotowania
Przygotowanie owoców do grillowania
Owoce kroimy na pół, wyciągamy pestki. Brązowy cukier wsypujemy na talerz i obtaczamy w nim owoce.
Grillowanie owoców
Ruszt układamy stroną stożkową. Grilla rozgrzewamy do 200 stopni. W pierwszej kolejności grillujemy twarde owoce na gorącym ruszcie, następnie te bardziej miękkie. Grillujemy ok. 10 min, tak aby owoce były al dente. W tym czasie mieszamy mascarpone ze skórką z limonki i pomarańczy oraz cukrem pudrem, sokiem z połowy pomarańczy i posiekaną miętą.
Podawanie sałatki z grillowanymi owocami
Potrzebne składniki
- 2 gruszki
- 2 jabłka
- 2 morele
- 2 brzoskwinie
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- 150g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek brązowego cukru
- listki mięty