- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami
Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
316 / 177Grillowane brzoskwinie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego typu Lazur to niesamowite, wykwintne połączenie, które zaskakuje delikatnym smakiem. Deser podany w towarzystwie jagód zyskuje dodatkową kwasowość, która przełamuje słodycz brzoskwini powstałej w procesie karmelizacji na grillu.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANA BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI
- 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 100 g niebieskiego sera typu Lazur
- 100 g świeżych jagód
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ Z SEREM I BORÓWKAMI NA GRILLU PELLET
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami-02.jpg)
Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki. Niezbędne jest, aby owoce zachowały kształt misy tworzący się przez zagłębienie po pestce. Umieść brzoskwinie w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej, wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki można zmieszać razem i nałożyć przy użyciu pędzelka silikonowego. Postaw w powstałej marynacie przez 1 godzinę.
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C). Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy grill się rozgrzeje zmniejsz temperaturę do 177°C. Grilluj brzoskwinie płaska stroną do dołu przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz do czasu aż brzoskwinie zmiękną. Brzoskwinie są małe i delikatne, dlatego do przekładania świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki.
Podawanie brzoskwiń
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami-03.jpg)
Przenieś brzoskwinie na górną półkę odkładczą, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem. Piecz do czasu stopienia się sera. Wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami/pellet-przepis-na-pieczone-brzoskwinie-z-serem-i-jagodami-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANA BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI
- 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 100 g niebieskiego sera typu Lazur
- 100 g świeżych jagód
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)