- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami
Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 15 min.
Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TAKStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
316 / 177Grillowane brzoskwinie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego typu Lazur to niesamowite, wykwintne połączenie, które zaskakuje delikatnym smakiem. Deser podany w towarzystwie jagód zyskuje dodatkową kwasowość, która przełamuje słodycz brzoskwini powstałej w procesie karmelizacji na grillu.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI:
- 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 100g niebieskiego sera typu Lazur
- 100g świeżych jagód
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ Z SEREM I BORÓWKAMI NA GRILLU PELLET
Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki. Niezbędne jest, aby owoce zachowały kształt misy tworzący się przez zagłębienie po pestce. Umieść brzoskwinie w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej, wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki można zmieszać razem i nałożyć przy użyciu pędzelka silikonowego. Pozostaw w powstałej marynacie przez 1 godzinę.
Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C). Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy grill się rozgrzeje, zmniejsz temperaturę do 177°C. Grilluj brzoskwinie płaską stroną do dołu przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz do czasu, aż brzoskwinie zmiękną. Brzoskwinie są małe i delikatne, dlatego do przekładania świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki.
PODAWANIE BRZOSKWIŃ
Przenieś brzoskwinie na górną półkę odkładczą, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem. Piecz do czasu stopienia się sera. Wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI:
- 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
- 1/4 szklanki syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżka stołowa soku z cytryny
- 100g niebieskiego sera typu Lazur
- 100g świeżych jagód