Pellet - Przepis na pieczone brzoskwinie z serem i jagodami

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 15 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

316 / 177

Grillowane brzoskwinie z dodatkiem niebieskiego sera pleśniowego typu Lazur to niesamowite, wykwintne połączenie, które zaskakuje delikatnym smakiem. Deser podany w towarzystwie jagód zyskuje dodatkową kwasowość, która przełamuje słodycz brzoskwini powstałej w procesie karmelizacji na grillu.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI:

  • 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100g niebieskiego sera typu Lazur
  • 100g świeżych jagód
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH BRZOSKWIŃ Z SEREM I BORÓWKAMI NA GRILLU PELLET

Brzoskwinie podziel na połowy i usuń pestki. Niezbędne jest, aby owoce zachowały kształt misy tworzący się przez zagłębienie po pestce. Umieść brzoskwinie w pojemniku lub wytrzymałej torbie foliowej, wymieszaj z syropem klonowym, gałką muszkatołową, cynamonem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki można zmieszać razem i nałożyć przy użyciu pędzelka silikonowego. Pozostaw w powstałej marynacie przez 1 godzinę.

Włącz grill na pellet i podążaj za standardowymi instrukcjami, aby uruchomić urządzenie oraz rozgrzać grill, a następnie wybierz tryb GRILLOWANIE (316°C). Nasmaruj ruszty olejem spożywczym. Gdy grill się rozgrzeje, zmniejsz temperaturę do 177°C. Grilluj brzoskwinie płaską stroną do dołu przez 5 minut, następnie odwróć i posmaruj pozostałą marynatą. Piecz do czasu, aż brzoskwinie zmiękną. Brzoskwinie są małe i delikatne, dlatego do przekładania świetnie sprawdzą się szczypce krokodylki.

PODAWANIE BRZOSKWIŃ

Przenieś brzoskwinie na górną półkę odkładczą, wypełnij zagłębienie pokruszonym niebieskim serem. Piecz do czasu stopienia się sera. Wyjmij, pozwól nieco ostygnąć i połóż na wierzch świeże jagody.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANĄ BRZOSKWINIĘ Z SEREM I JAGODAMI:

  • 6 świeżych jędrnych brzoskwiń
  • 1/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 100g niebieskiego sera typu Lazur
  • 100g świeżych jagód
recipe mask
Przewiń do góry