- Broil King®
- Przepisy
- Owoce
- Grillowany ananas z rożna w sosie z rumu
Grillowany ananas z rożna w sosie z rumu
Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
OwoceRodzaj posiłku:
PrzekąskiCzas przygotowania / Czas gotowania:
7 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyGrillowany ananas to pyszna przekąska lub deser, który często jest podawany na grillach lub na piknikach. Grillowanie ananasa pomaga uwolnić naturalną słodycz i aromat owocu, a także dodaje mu lekko wędzoną nutę.
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na ananas z rożna:
- świeży ananas
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
Składniki na sos:
- pół szklanki brązowego cukru
- szklanka rumu
- limonka
Sposób przygotowania
Przygotowanie ananasa do grillowania na rożnie
Oczyszczamy ananasa ze skórki. Dobrym sposobem na wycięcie twardych końcówek jest wykrojenie rowków pod kątem wzdłuż twardych końców. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, równomiernie wcieramy mieszankę w ananasa.
Grillowanie ananasa na rożnie
Ananasa nabijamy na rożen i grillujemy w temperaturze ok. 180 stopni do momentu, aż pojawią się ślady spieczenia.
Przygotowanie sosu z rumu
W rondelku na kuchence bocznej karmelizujemy cukier - na małym ogniu rozpuszczamy go do momentu, aż będzie płynny. Do skarmelizowanego cukru wlewamy rum, należy to robić ostrożnie - na wolnym ogniu. Czekamy, aż ścięty karmel ponownie się rozpuści, a masa zgęstnieje. Około 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje wyciskami do niego sos z połowy limonki i mieszamy.
Podawanie ugrillowanego ananasa z sosem z rumu
Ciepłego anansa kroimy w plasterki lub paseczki i polewamy jeszcze ciepłym sosem.
Potrzebne składniki
Składniki na ananas z rożna:
- świeży ananas
- pół szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki cynamonu
Składniki na sos:
- pół szklanki brązowego cukru
- szklanka rumu
- limonka