Grillowany ananas z rożna w sosie z rumu

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Owoce
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przekąski
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

7 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowany ananas to pyszna przekąska lub deser, który często jest podawany na grillach lub na piknikach. Grillowanie ananasa pomaga uwolnić naturalną słodycz i aromat owocu, a także dodaje mu lekko wędzoną nutę.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki na ananas z rożna:

  • świeży ananas
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na sos:

  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka rumu
  • limonka
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie ananasa do grillowania na rożnie

Oczyszczamy ananasa ze skórki. Dobrym sposobem na wycięcie twardych końcówek jest wykrojenie rowków pod kątem wzdłuż twardych końców. W miseczce mieszamy cukier z cynamonem, równomiernie wcieramy mieszankę w ananasa.

Grillowanie ananasa na rożnie

Ananasa nabijamy na rożen i grillujemy w temperaturze ok. 180 stopni do momentu, aż pojawią się ślady spieczenia. 

Przygotowanie sosu z rumu

W rondelku na kuchence bocznej karmelizujemy cukier - na małym ogniu rozpuszczamy go do momentu, aż będzie płynny. Do skarmelizowanego cukru wlewamy rum, należy to robić ostrożnie - na wolnym ogniu. Czekamy, aż ścięty karmel ponownie się rozpuści, a masa zgęstnieje. Około 10-15 minut. Kiedy sos zgęstnieje wyciskami do niego sos z połowy limonki i mieszamy.

Podawanie ugrillowanego ananasa z sosem z rumu

Ciepłego anansa kroimy w plasterki lub paseczki i polewamy jeszcze ciepłym sosem.

Potrzebne składniki

Składniki na ananas z rożna:

  • świeży ananas
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Składniki na sos:

  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka rumu
  • limonka
recipe mask
Przewiń do góry