Przepis na sałatkę z krewetkami z grilla i awokado

flame

Metoda przyrządzenia:

Duszenie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

20 min. /

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy

W zależności od tego, jaki efekt chcemy uzyskać, krewetki na grillu ogrodowym Broil King można przygotować na kilka sposobów. Bezpośrednio na ruszcie, na płycie żeliwnej czy szpikulcach do szaszłyków Broil King. Tym razem krewetki do sałatki duszone były w brytfannie stalowej, którą macie również posiadając wieszak na podudzia z kurczaka. Krewetki przygotowane w brytfannie w dużej ilości oliwy, odymione aromatem innych grillowanych potraw wyszły niesamowicie soczyste, a sos z duszenia świetnie pasuje do sałatki. Przygotowanie tej sałatki jest banalnie proste i szybkie.

Dominik Makarowski

fan grillowania

Potrzebne składniki

Składniki

  • 400g krewetek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mix sałat
  • 1 awokado
  • sos winegret
  • duża garść kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • papryczka chili dla lubiących ostre smaki
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie krewetek

Krewetki rozkładamy płasko w stalowej brytfannie Broil King. Skrapiamy je oliwą i posypujemy cienkimi plasterkami czosnku. Dodajemy sól i pieprz. Kroimy grubo kolendrę i dodajemy do krewetek.

Duszenie na grillu

Rozgrzewamy grilla do temperatury 200 stopni, kładziemy brytfannę z krewetkami na ruszt i grillujemy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pokrętła powinny być ustawione na 50% mocy. Krewetki przygotowywane w brytfannie najlepiej grillować jednocześnie z innymi potrawami, ponieważ skapujące na aromatyzery soki i tłuszcze z innych dań wytworzy na grillu aromat i odymi krewetki. Jeśli nie mamy takiej możliwości, nic się nie dzieje, ponieważ pozostałości z poprzedniego grillowania na aromatyzerach także oddadzą zapach - będzie go jednak trochę mniej.

Podanie

Podajemy duszone, soczyste krewetki na mieszance sałat, w której znajdziemy szpinak, liście buraka, rukolę oraz młode listki sałaty. Dodajemy jedno dojrzałe awokado pokrojone w plastry. Całość polewamy sosem z brytfanny i skrapiamy winegretem.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 400g krewetek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • mix sałat
  • 1 awokado
  • sos winegret
  • duża garść kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • papryczka chili dla lubiących ostre smaki
recipe mask
Przewiń do góry