- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa
Przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-krewetki-koktajlowe/przepis-na-krewetki-koktajlowe-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 10 min.
Ilość osób:
5Temperatura w grillu (°C)
180Karp na wigilijnym stole ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Dla tej pierwszej grupy przygotowaliśmy już dwie propozycję na tę szlachetną rybę przygotowaną na grillu: karp na desce cedrowej oraz grillowane dzwonka z karpia. Natomiast dla osób poszukujących alternatywy mamy przepis na krewetki koktajlowe z sosem harissa. Krewetki mają delikatne mięso, kojarzą nam się z luksusem i są proste w przygotowaniu.
![](/_ipx/f_png,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/140/145/18/17/fp/images/icon/instrukcja-broil-king.png)
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA
- 1 kg krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sok z wyciśniętej cytryny
- 1 cała cytryna
- 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
SOS HARISSA
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KREWETEK KOKTAJLOWYCH Z SOSEM HARISSA NA GRILLU
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-krewetki-koktajlowe/przepis-na-krewetki-koktajlowe-03.jpg)
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-krewetki-koktajlowe/przepis-na-krewetki-koktajlowe-01.jpg)
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI KOKTAJLOWE Z SOSEM HARISSA
- 1 kg krewetek koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- sok z wyciśniętej cytryny
- 1 cała cytryna
- 1/2 szklanki oleju o wysokim punktem dymienia, np. ryżowym
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
SOS HARISSA
- 1 szklanka ketchupu
- 2 łyżki stołowe soku z cytryny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- 1,5 łyżki stołowej pasty harissa
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego chrzanu
- sól i pieprz do smaku
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)