- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na kalmary z grilla
Przepis na kalmary z grilla
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
4 godz. 20 min. / 4 min.
Poziom trudności:
ŁatwyGrillowane kalmary to smak greckich wakacji bez wyjeżdżania za granicę. Jeżeli do tej pory jedliście kalmary tylko na wakacjach w nadmorskich kurortach to najwyższy czas to zmienić i przygotować je na swoim grillu gazowym we własnym ogrodzie. Kalmary grillujemy bardzo krótko, bo tylko 3-4 minuty, a najsmaczniejsze są podane na ciepło. Dlatego, zanim zaczniesz grillować, przygotuj dodatki i wyciągnij wino z lodówki.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KALMARY Z GRILLA
- 800g oczyszczonych kalmarów
MARYNATA
- 1/3 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki
- pieprz
- sól - do smaku, uwaga - kalmary mogą być słone
DRESSING
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- chilli lub pieprz do smaku
- pietruszka lub kolendra
- Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE KALMARÓW NA GRILLU GAZOWYM
Kalmary umyj i dobrze osusz. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, pieprz oraz chili. Kalmary włóż do marynaty i odstaw na 2-4 godziny.
Wyciągnij z grilla dwa ruszty, włóż w to miejsce żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 200ºC, spryskaj płytę olejem, kalmary odsącz z nadmiaru marynaty i wyłóż na rozgrzaną płytę. Grilluj przez 4 minuty, w połowie czasu przekładając raz na drugą stronę. Kalmary grillowane zbyt długo robią się gumowate, przygotowane krótko są jędrne i sprężyste.
Grillowane kalmary podawaj z dressingiem, dużą ilością pietruszki i chrupiącym pieczywem.
Smacznego !
Kucharz Broil King
Pobierz przepis Pobierz listę zakupów
Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KALMARY Z GRILLA
- 800g oczyszczonych kalmarów
MARYNATA
- 1/3 szklanki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki
- pieprz
- sól - do smaku, uwaga - kalmary mogą być słone
DRESSING
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- chilli lub pieprz do smaku
- pietruszka lub kolendra
- Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo