Przepis na kalmary z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

4 godz. 20 min. / 4 min.

hat

Poziom trudności:

Łatwy

Grillowane kalmary to smak greckich wakacji bez wyjeżdżania za granicę. Jeżeli do tej pory jedliście kalmary tylko na wakacjach w nadmorskich kurortach to najwyższy czas to zmienić i przygotować je na swoim grillu gazowym we własnym ogrodzie. Kalmary grillujemy bardzo krótko, bo tylko 3-4 minuty, a najsmaczniejsze są podane na ciepło. Dlatego, zanim zaczniesz grillować, przygotuj dodatki i wyciągnij wino z lodówki.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KALMARY Z GRILLA

  • 800g oczyszczonych kalmarów

MARYNATA

  • 1/3 szklanki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki
  • pieprz
  • sól - do smaku, uwaga - kalmary mogą być słone

DRESSING

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • chilli lub pieprz do smaku
  • pietruszka lub kolendra
  • Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE KALMARÓW NA GRILLU GAZOWYM

Kalmary umyj i dobrze osusz. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany rozmaryn, pieprz oraz chili. Kalmary włóż do marynaty i odstaw na 2-4 godziny.

Wyciągnij z grilla dwa ruszty, włóż w to miejsce żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grill. Kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 200ºC, spryskaj płytę olejem, kalmary odsącz z nadmiaru marynaty i wyłóż na rozgrzaną płytę. Grilluj przez 4 minuty, w połowie czasu przekładając raz na drugą stronę. Kalmary grillowane zbyt długo robią się gumowate, przygotowane krótko są jędrne i sprężyste.

Grillowane kalmary podawaj z dressingiem, dużą ilością pietruszki i chrupiącym pieczywem.

Smacznego !

Kucharz Broil King

Pobierz przepis      Pobierz listę zakupów

Uważasz, że to fajny przepis? To super! Będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się nim z najbliższymi Ci osobami.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA KALMARY Z GRILLA

  • 800g oczyszczonych kalmarów

MARYNATA

  • 1/3 szklanki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli lub kawałek świeżej papryczki
  • pieprz
  • sól - do smaku, uwaga - kalmary mogą być słone

DRESSING

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • chilli lub pieprz do smaku
  • pietruszka lub kolendra
  • Opcjonalnie: kapusta pak choi, białe wino i grillowane pieczywo
recipe mask
Przewiń do góry