- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na grillowane macki kałamarnicy z krewetkami
Przepis na grillowane macki kałamarnicy z krewetkami

Typ posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
LunchCzas przygotowania:
1 godz. /
Ilość osób:
5Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TakStrona rusztów rynienkowa
TakTemperatura w grillu (°C)
100Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje morze w najlepszym wydaniu? Teraz masz okazję to odkryć! Nasza propozycja to hołd dla wyjątkowej harmonii smaku i estetyki podczas grillowania. Kałamarnica, delikatna i zwiewna jak taneczne uniesienia fal, łączy swoje smaki z królewskimi krewetkami, tworząc niepowtarzalne danie, które jest niemalże dziełem sztuki.

Kamil Wyka
Szef Kuchni Bacówka Radawa & SPA****
Potrzebne składniki
Potrzebne składniki
- Macki Kałamarnicy 800g
- Krewetki 16/20 500g
- Czosnek Świeży 50g
- Kolendra Świeża 5g
- Sos Sojowy Ciemny 50ml
- Bulion Mięsny Lub Warzywny 200ml
- Masło 60g
- Oliwa 40ml
- Chili 20g
- Imbir Świeży 10g
- Ziele Angielskie 5g
- Liść Laurowy
- Sól, Pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie owoców morza

Macki płuczemy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, żeby całkowicie zostały zakryte, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, płaska łyżeczka soli, gotujemy na kuchence bocznej grilla, na małym ogniu, przez 60 minut. Ugotowane macki studzimy, przekładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć. Krewetki obieramy (możemy kupić już obrane), płuczemy i również osuszamy ręcznikiem papierowym.
Grillowanie owoców morza

Podawanie grillowanych krewetek i macek kałamarnicy

Macki oraz krewetki przekładamy na głęboki talerz i zalewany sosem. Najlepiej spożywać z grzankami, które możemy przygotować na grillu.

Potrzebne składniki
Potrzebne składniki
- Macki Kałamarnicy 800g
- Krewetki 16/20 500g
- Czosnek Świeży 50g
- Kolendra Świeża 5g
- Sos Sojowy Ciemny 50ml
- Bulion Mięsny Lub Warzywny 200ml
- Masło 60g
- Oliwa 40ml
- Chili 20g
- Imbir Świeży 10g
- Ziele Angielskie 5g
- Liść Laurowy
- Sól, Pieprz
