Przepis na grillowane macki kałamarnicy z krewetkami

food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Lunch
time

Czas przygotowania:

1 godz. /

plate

Ilość osób:

5
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

Tak
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

Tak
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

100

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak smakuje morze w najlepszym wydaniu? Teraz masz okazję to odkryć! Nasza propozycja to hołd dla wyjątkowej harmonii smaku i estetyki podczas grillowania. Kałamarnica, delikatna i zwiewna jak taneczne uniesienia fal, łączy swoje smaki z królewskimi krewetkami, tworząc niepowtarzalne danie, które jest niemalże dziełem sztuki.

Kamil Wyka

Szef Kuchni Bacówka Radawa & SPA****

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki

  • Macki Kałamarnicy 800g
  • Krewetki 16/20 500g
  • Czosnek Świeży 50g
  • Kolendra Świeża 5g
  • Sos Sojowy Ciemny 50ml
  • Bulion Mięsny Lub Warzywny 200ml
  • Masło 60g
  • Oliwa 40ml
  • Chili 20g
  • Imbir Świeży 10g
  • Ziele Angielskie 5g
  • Liść Laurowy
  • Sól, Pieprz
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie owoców morza

Macki płuczemy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą tak, żeby całkowicie zostały zakryte, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, płaska łyżeczka soli, gotujemy na kuchence bocznej grilla, na małym ogniu, przez 60 minut. Ugotowane macki studzimy, przekładamy na ręcznik papierowy, aby osuszyć. Krewetki obieramy (możemy kupić już obrane), płuczemy i również osuszamy ręcznikiem papierowym. 

Grillowanie owoców morza

Grill rozgrzewamy do temperatury 100 stopni. Grillujemy krewetki i macki na stronie rynienkowej grilla po 30 sekund z każdej strony, następnie przekładamy je na górny ruszt i zamykamy grill. W tym czasie możemy zabrać się za przygotowanie sosu. Na bocznej kuchence stawiamy garnek z oliwą, dodajemy czosnek, imbir i chili delikatnie podgrzewamy tak, aby żadna z przypraw nie została przypalona. Wlewamy bulion. Kiedy bulion zagotuje się, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy sos sojowy oraz masło i energicznie mieszamy do momentu, kiedy masło całkowicie połączy się z płynem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą kolendrą. 

Podawanie grillowanych krewetek i macek kałamarnicy

Macki oraz krewetki przekładamy na głęboki talerz i zalewany sosem. Najlepiej spożywać z grzankami, które możemy przygotować na grillu.  

Potrzebne składniki

Potrzebne składniki

  • Macki Kałamarnicy 800g
  • Krewetki 16/20 500g
  • Czosnek Świeży 50g
  • Kolendra Świeża 5g
  • Sos Sojowy Ciemny 50ml
  • Bulion Mięsny Lub Warzywny 200ml
  • Masło 60g
  • Oliwa 40ml
  • Chili 20g
  • Imbir Świeży 10g
  • Ziele Angielskie 5g
  • Liść Laurowy
  • Sól, Pieprz
recipe mask
Przewiń do góry