Przepis na grillowane kalmary z sosem chimichurri

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania:

30 min. /

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

W Argentynie popularna forma spędzania wolnego czasu to asado, czyli rytuał grillowania, który jest częścią argentyńskiej tradycji. Podczas biesiadowania spożywane są ogromne ilości mięsa, które Argentyńczycy maczają w specjalnym sosie chimichurri. Jest to aromatyczny sos, skomponowany na bazie natki pietruszki, papryczki jalapeno, oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Jego smak można wzbogacić szalotką i czosnkiem. Podaje się go do mięs, owoców morza czy grillowanego pieczywa. Nasza propozycja do tego sosu to przepis na grillowane kalmary, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek sosu podkręca smak całej przystawki.

Jannell Lo & Jessica Kalman

Byte Size

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kalmarów
  • Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
  • Sól
  • Cytryna, pokrojona w ćwiartki

Składniki na sos chimichurri

  • 1 mała szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oregano
  • Pęczek pietruszki lub kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu chimichurri

Grubo posiekaj szalotkę, papryczkę jalapeno i czosnek. Następnie wszystkie składniki do chimichurri zblenduj do uzyskania jednolitego sosu.

Grillowanie

Rozgrzej grilla do temperatury 200 stopni. Kawałki kalmarów posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka Broil King. Posyp solą. Grilluj kalmary w kawałkach przez 4-6 minut, powinny zrobić się jędrne i przypieczone.

Podawanie

Na desce do krojenia Broil King pokrój w plasterki kalmary, tak aby tworzyły pierścienie ok. 1cm. Kalmary serwuj z sosem chimichurri i ćwiartkami cytryny.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych kalmarów
  • Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
  • Sól
  • Cytryna, pokrojona w ćwiartki

Składniki na sos chimichurri

  • 1 mała szalotka
  • ½ papryczki jalapeno
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki skórki z cytryny
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka oregano
  • Pęczek pietruszki lub kolendry
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
recipe mask
Przewiń do góry