- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na grillowane kalmary z sosem chimichurri
Przepis na grillowane kalmary z sosem chimichurri
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania:
30 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyW Argentynie popularna forma spędzania wolnego czasu to asado, czyli rytuał grillowania, który jest częścią argentyńskiej tradycji. Podczas biesiadowania spożywane są ogromne ilości mięsa, które Argentyńczycy maczają w specjalnym sosie chimichurri. Jest to aromatyczny sos, skomponowany na bazie natki pietruszki, papryczki jalapeno, oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Jego smak można wzbogacić szalotką i czosnkiem. Podaje się go do mięs, owoców morza czy grillowanego pieczywa. Nasza propozycja do tego sosu to przepis na grillowane kalmary, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek sosu podkręca smak całej przystawki.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 kg oczyszczonych kalmarów
- Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
- Sól
- Cytryna, pokrojona w ćwiartki
Składniki na sos chimichurri
- 1 mała szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oregano
- Pęczek pietruszki lub kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu chimichurri
Grubo posiekaj szalotkę, papryczkę jalapeno i czosnek. Następnie wszystkie składniki do chimichurri zblenduj do uzyskania jednolitego sosu.
Grillowanie
Rozgrzej grilla do temperatury 200 stopni. Kawałki kalmarów posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka Broil King. Posyp solą. Grilluj kalmary w kawałkach przez 4-6 minut, powinny zrobić się jędrne i przypieczone.
Podawanie
Na desce do krojenia Broil King pokrój w plasterki kalmary, tak aby tworzyły pierścienie ok. 1cm. Kalmary serwuj z sosem chimichurri i ćwiartkami cytryny.
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 kg oczyszczonych kalmarów
- Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
- Sól
- Cytryna, pokrojona w ćwiartki
Składniki na sos chimichurri
- 1 mała szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oregano
- Pęczek pietruszki lub kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek