- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na grillowane kalmary z sosem chimichurri
Przepis na grillowane kalmary z sosem chimichurri
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/748/482/11/8/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowane-kalmary-z-sosem-chimichurri/grillowane-kalmary-chimichurri-01.jpg)
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania:
30 min. /
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyW Argentynie popularna forma spędzania wolnego czasu to asado, czyli rytuał grillowania, który jest częścią argentyńskiej tradycji. Podczas biesiadowania spożywane są ogromne ilości mięsa, które Argentyńczycy maczają w specjalnym sosie chimichurri. Jest to aromatyczny sos, skomponowany na bazie natki pietruszki, papryczki jalapeno, oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Jego smak można wzbogacić szalotką i czosnkiem. Podaje się go do mięs, owoców morza czy grillowanego pieczywa. Nasza propozycja do tego sosu to przepis na grillowane kalmary, które są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a dodatek sosu podkręca smak całej przystawki.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/217/217/286/139/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/jess-janell.jpeg)
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 kg oczyszczonych kalmarów
- Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
- Sól
- Cytryna, pokrojona w ćwiartki
Składniki na sos chimichurri
- 1 mała szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oregano
- Pęczek pietruszki lub kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu chimichurri
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/750/481/11/16/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowane-kalmary-z-sosem-chimichurri/grillowane-kalmary-chimichurri-04.jpg)
Grubo posiekaj szalotkę, papryczkę jalapeno i czosnek. Następnie wszystkie składniki do chimichurri zblenduj do uzyskania jednolitego sosu.
Grillowanie
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/747/482/8/12/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowane-kalmary-z-sosem-chimichurri/grillowane-kalmary-chimichurri-02.jpg)
Rozgrzej grilla do temperatury 200 stopni. Kawałki kalmarów posmaruj olejem za pomocą silikonowego pędzelka Broil King. Posyp solą. Grilluj kalmary w kawałkach przez 4-6 minut, powinny zrobić się jędrne i przypieczone.
Podawanie
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/749/493/9/5/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowane-kalmary-z-sosem-chimichurri/grillowane-kalmary-chimichurri-03.jpg)
Na desce do krojenia Broil King pokrój w plasterki kalmary, tak aby tworzyły pierścienie ok. 1cm. Kalmary serwuj z sosem chimichurri i ćwiartkami cytryny.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/crop/748/482/11/8/fp/images/przepisy/przepis-na-grillowane-kalmary-z-sosem-chimichurri/grillowane-kalmary-chimichurri-01.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki
- 1 kg oczyszczonych kalmarów
- Olej o wysokim dymieniu (np. z pestek winogron)
- Sól
- Cytryna, pokrojona w ćwiartki
Składniki na sos chimichurri
- 1 mała szalotka
- ½ papryczki jalapeno
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ łyżeczki skórki z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka oregano
- Pęczek pietruszki lub kolendry
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)