- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Krewetki z grilla – przepis
Krewetki z grilla – przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
50 min. / 6 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŚredniKrewetki grillowane, gotowe w kilka minut, doskonale sprawdzają się w roli niebanalnej przystawki. Jak przyrządzić krewetki na grilla? Możesz je przygotować w formie szaszłyków lub wykorzystać żeliwny wok albo płytę. Najlepiej wybierać krewetki duże, z grilla będą smakować wyśmienicie. Mogą być mrożone, ale zwróć uwagę żeby nie były wcześniej gotowane.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI Z GRILLA:
- 500 g dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oliwy
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- opcjonalnie - pomidorki koktajlowe lub cytryna do przygotowania szaszłyków
Sposób przygotowania
Krewetki na grillu - jak je przygotować?
Krewetki opłucz i obierz z pancerzy. Jeżeli używasz mrożonych krewetek, wyłóż je wcześniej na sitko, przelej ciepłą, ale nie gorącą wodą i pozostaw do rozmrożenia.
Krewetki z grilla - marynata
Następny krok w naszym przepisie to marynata do krewetek z grilla. Passatę pomidorową wymieszaj z oliwą i octem. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek oraz bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem cayenne lub chilli. Możesz użyć chilli w płatkach lub świeżą papryczkę indywidualnie regulując ostrość. Pamiętaj, że moc papryczki wydobywa się podczas podgrzewania. Przełóż krewetki do miski z marynatą, wymieszaj tak, aby dokładnie były nią pokryte i odłóż na 30 minut do lodówki.
Jak grillować krewetki w żeliwnym woku?
Jak przygotować szaszłyki z krewetek?
Uwaga! Krewetki grillowane w woku i w formie szaszłyków mają różną ostrość. Grillowane w woku z dodatkiem marynaty są aromatyczne i pikantne. Przygotowane jako szaszłyki i grillowane na stojaku są bardziej delikatne i łagodne.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA KREWETKI Z GRILLA:
- 500 g dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oliwy
- ½ szklanki passaty pomidorowej
- 3 łyżki czerwonego octu winnego lub soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- ⅓ łyżeczki pieprzu cayenne
- opcjonalnie - pomidorki koktajlowe lub cytryna do przygotowania szaszłyków