- Broil King®
- Przepisy
- Owoce Morza
- Przepis na homara z grilla z warzywami duszonymi na maśle
Przepis na homara z grilla z warzywami duszonymi na maśle

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
Owoce MorzaRodzaj posiłku:
ObiadCzas gotowania:
/ 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyW 16-17-18 wieku homary były traktowane jako gorsze jedzenie, serwowane głównie więźniom i biednym ludziom. Dziś jednak te skorupiaki są uważane za rarytas i podawane w najlepszych restauracjach na całym świecie. Sezon łowiecki na homary trwa od czerwca do lipca, a żyją one głównie w północnym Atlantyku. Największym importerem homarów jest Japonia. W Polsce homary są zazwyczaj dostępne w formie mrożonej, chociaż można również znaleźć świeże okazy.

Charles Daigneault
Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef
Potrzebne składniki
Składniki
- 4 homary mrożone w tubie
- 1 cytryna
- 1 kostka masła- temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka estragonu
- 4 korzenie pietruszki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- Kiełki do dekoracji

Sposób przygotowania
Przygotowanie

Grillowanie

Mieszamy pół kostki masła ze skórką i sokiem z cytryny oraz estragonem, a następnie odstawiamy. Na małym ogniu, na patelni pod przykryciem dusimy warzywa i czosnek. Po 5-7 minutach, gdy warzywa będą al dente i chrupiące, odcedzamy je na papier. Na dużym ogniu grillujemy homary mięsem do dołu przez około 3-4 minuty, nie zamykając grilla. Odwracamy homary, smarujemy je masłem cytrynowym z estragonem, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 2-3 minuty.
Podanie

Serwujemy homar z warzywami i kiełkami.

Potrzebne składniki
Składniki
- 4 homary mrożone w tubie
- 1 cytryna
- 1 kostka masła- temperatura pokojowa
- 1 łyżeczka estragonu
- 4 korzenie pietruszki
- 4 marchewki
- 1 seler
- 2 ząbki czosnku
- Kiełki do dekoracji

Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy