Przepis na homara z grilla z warzywami duszonymi na maśle

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Owoce Morza
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas gotowania:

/ 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

W 16-17-18 wieku homary były traktowane jako gorsze jedzenie, serwowane głównie więźniom i biednym ludziom. Dziś jednak te skorupiaki są uważane za rarytas i podawane w najlepszych restauracjach na całym świecie. Sezon łowiecki na homary trwa od czerwca do lipca, a żyją one głównie w północnym Atlantyku. Największym importerem homarów jest Japonia. W Polsce homary są zazwyczaj dostępne w formie mrożonej, chociaż można również znaleźć świeże okazy.

Charles Daigneault

Szef kuchni i gwiazda programu Master Chef

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 homary mrożone w tubie
  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła- temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Kiełki do dekoracji
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie

Rozmrażamy homary 12 godzin wcześniej, przekrawamy je na pół po długości i wyciągamy jelito z ogona, a następnie obieramy warzywa i kroimy je na równe kawałki o długości około 5 cm.

Grillowanie

Mieszamy pół kostki masła ze skórką i sokiem z cytryny oraz estragonem, a następnie odstawiamy. Na małym ogniu, na patelni pod przykryciem dusimy warzywa i czosnek. Po 5-7 minutach, gdy warzywa będą al dente i chrupiące, odcedzamy je na papier. Na dużym ogniu grillujemy homary mięsem do dołu przez około 3-4 minuty, nie zamykając grilla. Odwracamy homary, smarujemy je masłem cytrynowym z estragonem, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 2-3 minuty.

Podanie

Serwujemy homar z warzywami i kiełkami.

Potrzebne składniki

Składniki

  • 4 homary mrożone w tubie
  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła- temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 4 korzenie pietruszki
  • 4 marchewki
  • 1 seler
  • 2 ząbki czosnku
  • Kiełki do dekoracji
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria
Przewiń do góry