- Broil King®
- Przepisy
- Napoje
- Przepis na drinka z ginem i grillowaną gruszką
Przepis na drinka z ginem i grillowaną gruszką
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
NapojeRodzaj posiłku:
NapojeCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 4 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyRozpocznij grillowanie z tym pysznym, aromatycznym drinkiem! Gin to jeden z najbardziej aromatycznych, mocnych alkoholi, wszystko za sprawą jagód jałowca i mnóstwa ziół, które dodawane są do niego. Nie bez powodu gin pierwotnie był podawany jako lekarstwo. Popularność zyskał kilkadziesiąt lat temu i do dziś ma swoją rzeszę fanów.
Nasza propozycja to przepis na drink z dodatkiem grillowanej gruszki - jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Mieszanka nektaru gruszkowego, ginu i syropu rozmarynowo-imbirowego wstrząśnięta lodem i zwieńczona grillowaną gruszką daje w rezultacie satysfakcjonujący koktajl, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku.
Jannell Lo & Jessica Kalman
Byte Size
Potrzebne składniki
Składniki na syrop rozmarynowo-imbirowy:
- 4 łyżki cukru
- ¼ szklanki wody
- 2 cienkie plasterki imbiru
- 2 gałązki rozmarynu
Składniki na drinka:
- 1 gruszka
- 1 szklanka soku gruszkowego
- 100ml ginu
- kostki lodu
- opcjonalnie 1 imbirowe piwo
Sposób przygotowania
Przygotowanie syropu rozmarynowo-imbirowego
Cukier, wodę, imbir, rozdrobniony rozmaryn, sok gruszkowy i gin gotuj w rondelku do momentu rozpuszczenia cukru, następnie odstaw na bok do wystygnięcia.
Grillowanie gruszki
Rozgrzej grilla do średniej temperatury - ok. 200-250 stopni Celsjusza. Grilluj plasterki gruszki około 2 minut z jednej strony, do momentu ładnego, delikatnego ,,przypalenia’’. Przełóż ugrillowane plasterki na deskę do krojenia. Natnij je delikatnie, aby mogły zdobić rant szklanek.
Serwowanie
W shakerze wymieszaj dwie łyżki wcześniej ugotowanego syropu, 1 szklankę nektaru z gruszki i 100 ml ginu, dodaj kostki lodu i mieszaj. Rozlej do dwóch szklanek. Udekoruj rozmarynem i plasterkami ugrillowanej gruszki. Pozostałą gruszkę dodaj do środka szklanek, jeśli masz piwo imbirowe, dolej do szklanek, aby je dopełnić. Jeżeli zostało Ci ugotowanego syropu, możesz schować go do lodówki na maksymalnie tydzień.
Potrzebne składniki
Składniki na syrop rozmarynowo-imbirowy:
- 4 łyżki cukru
- ¼ szklanki wody
- 2 cienkie plasterki imbiru
- 2 gałązki rozmarynu
Składniki na drinka:
- 1 gruszka
- 1 szklanka soku gruszkowego
- 100ml ginu
- kostki lodu
- opcjonalnie 1 imbirowe piwo