- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Przepis na kebab z grilla
Przepis na kebab z grilla
Metoda przyrządzenia:
RożenTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 2 godz.
Ilość osób:
8Poziom trudności:
ŚredniRożen
TAKTemperatura w grillu (°C)
200Kebab z grilla to danie, które możecie przygotować z baraniny, jagnięciny lub drobiu. W naszym przepisie znajdziecie sposób na jagnięcinę, delikatne mięso połączone z aromatycznymi przyprawami. Grillowaną jagnięcinę w formie kebaba możesz podać na kilka sposobów, nasza propozycja to chlebki pita, ale równie dobrze sprawdzi się tortilla, sałatka z kebabem lub kebab podany z frytkami.
Jeżeli na samą myśl o staniu przy grillu w te upały myślisz tylko o kąpieli w basenie to mamy dla Ciebie dobrą radę! Odpal rożen i relaksuj się w cieniu, a grill gazowy Broil King resztę zrobi za Ciebie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
KEBAB Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 2 udźce jagnięce - waga ok 2,5 kg
SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO KEBABA:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki jałowca
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
DO PODANIA:
- chlebki pita
- warzywa: sałata, kapusta pekińska, ogórek, pomidor
- sos: jogurt, pasta tahini, sok z cytryny, chilli, melisa, sól
Sposób przygotowania
Przygotowanie mięsa do kebaba z grilla
Wszystkie składniki na przyprawę umieść w blenderze i zmiel na proszek, możesz też użyć moździerza lub młynka.
Osuszone mięso pokrój na cienkie plastry i oprósz przyprawą. Dodaj oliwę, sok z cytryny i wymieszaj z mięsem. Przykryj i odłóż na 6-8 godzin lub całą noc. Przed grillowaniem wyciągnij z lodówki i poczekaj, aż mięso nabierze temperatury pokojowej, dzięki temu będzie się grillować równomiernie. Plastry mięsa na kebab nabij ciasno na pręt rożna i zabezpiecz kolcami do rożna.
Grillowanie kebaba na rożnie
Przed rozgrzaniem grilla wyciągnij dwa środkowe ruszty, a w ich miejsce postaw na aromatyzerach stalową brytfannę. Do brytfanny wlej pozostałą marynatę, piwo, wodę lub sok jabłkowy dodaj zioła, plastry cebuli i czosnku. Odpal dwa boczne palniki, ustaw pokrętła w pozycji medium i rozgrzej grilla do temperatury wewnętrznej 200°C. Kiedy grill będzie już rozgrzany, wyłącz dolne palniki, zamontuj rożen na grillu. Uruchom silnik rożna, odpal tylny palnik rożna i ustaw go na maksymalną moc. Zamknij pokrywę grilla i w czasie kiedy kebab będzie się grillował, przygotuj dodatki. Pierwsze ścinanie mięsa możesz zrobić po około 1,5 godziny, każde kolejne co 10-15 minut. W chłodniejsze, wietrzne dni możesz odpalić boczne palniki i ustawić ich moc na minimum, to pozwoli utrzymać temperaturę wewnątrz grilla. Pamiętaj, aby w brytfannie zawsze był jakiś płyn i w razie potrzeby uzupełnij jego zawartość.
Podawanie kebaba
Nasza propozycja podania to kebab z warzywami w chlebku pita. Chlebki przed przekrojeniem skrop wodą i połóż na kilka minut nad bocznym palnikiem ustawionym na minimum. Chlebki są gotowe, kiedy napęcznieją i zrobią się chrupiące. Możesz je przeciąć w połowie, tworząc małe kieszonki lub odkroić górną część i przygotować duże porcje kebaba z warzywami.
Potrzebne składniki
KEBAB Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 2 udźce jagnięce - waga ok 2,5 kg
SKŁADNIKI NA PRZYPRAWĘ DO KEBABA:
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
- 1/2 łyżeczki chilli
- 1 łyżka grubej soli
- 1 łyżka oregano
- 1/2 łyżeczki jałowca
- sok z 1/2 cytryny
- 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
DO PODANIA:
- chlebki pita
- warzywa: sałata, kapusta pekińska, ogórek, pomidor
- sos: jogurt, pasta tahini, sok z cytryny, chilli, melisa, sól