Przepis na kotleciki jagnięce z wiśniowym chutneyem

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Jagnięcina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 5 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Kotleciki jagnięce to po prostu samograj. Wystarczy 1-2 minut grillowania z każdej strony i już można pałaszować! Bez problemu zjemy je zarówno, jak będą mocno krwiste w środku, ale też w well done niewiele stracą. 

Dzisiejsze danie jest mocno inspirowane kuchnią hinduską. Jagnięcina to mięso, które świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Chutney to coś pomiędzy sosem, a wytrawnym dżemem. Hindusi robią chutney z wielu produktów. Spróbujcie polskich wiśni, a nie pożałujecie!  

Kacper Salzman

Grillmaster, kucharz, muzyk

Potrzebne składniki

Składniki na kotleciki:

  • 10-15 kotlecików z kością

Wiśniowe chutney:

  • 150g cebuli w kostkę
  • 100g wiśni mrożonych
  • 100g rodzynek
  • 125ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • chili
  • kurkuma
  • kmin
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie sosu chutney

W rondelku na bocznym palniku rozgrzej olej i delikatnie przesmaż cebulę.  

Dodaj mrożone wiśnie i smaż ok. 10 minut.  

Dodaj cukier, ocet, sok z cytryny, rodzynki i przyprawy. 

Gotuj, mieszając jeszcze 15-20 minut. 

Dodaj skórkę z limonki. 

Grillowanie kotlecików

Grilluj w temperaturze 250-300°C po minucie z każdej strony dwa razy tak, żeby zrobić ładną kratkę, czyli razem 4. Jeżeli jest potrzeba - dopiecz kotleciki na półce. 

Podanie

Zdejmij kotleciki i podawaj z chutneyem. 

Potrzebne składniki

Składniki na kotleciki:

  • 10-15 kotlecików z kością

Wiśniowe chutney:

  • 150g cebuli w kostkę
  • 100g wiśni mrożonych
  • 100g rodzynek
  • 125ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki cukru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • chili
  • kurkuma
  • kmin
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria
Przewiń do góry