- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Przepis na kotleciki jagnięce z wiśniowym chutneyem
Przepis na kotleciki jagnięce z wiśniowym chutneyem

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 5 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKotleciki jagnięce to po prostu samograj. Wystarczy 1-2 minut grillowania z każdej strony i już można pałaszować! Bez problemu zjemy je zarówno, jak będą mocno krwiste w środku, ale też w well done niewiele stracą.
Dzisiejsze danie jest mocno inspirowane kuchnią hinduską. Jagnięcina to mięso, które świetnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami. Chutney to coś pomiędzy sosem, a wytrawnym dżemem. Hindusi robią chutney z wielu produktów. Spróbujcie polskich wiśni, a nie pożałujecie!

Kacper Salzman
Grillmaster, kucharz, muzyk
Potrzebne składniki
Składniki na kotleciki:
- 10-15 kotlecików z kością
Wiśniowe chutney:
- 150g cebuli w kostkę
- 100g wiśni mrożonych
- 100g rodzynek
- 125ml octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- chili
- kurkuma
- kmin

Sposób przygotowania
Przygotowanie sosu chutney
W rondelku na bocznym palniku rozgrzej olej i delikatnie przesmaż cebulę.
Dodaj mrożone wiśnie i smaż ok. 10 minut.
Dodaj cukier, ocet, sok z cytryny, rodzynki i przyprawy.
Gotuj, mieszając jeszcze 15-20 minut.
Dodaj skórkę z limonki.
Grillowanie kotlecików
Grilluj w temperaturze 250-300°C po minucie z każdej strony dwa razy tak, żeby zrobić ładną kratkę, czyli razem 4. Jeżeli jest potrzeba - dopiecz kotleciki na półce.
Podanie
Zdejmij kotleciki i podawaj z chutneyem.

Potrzebne składniki
Składniki na kotleciki:
- 10-15 kotlecików z kością
Wiśniowe chutney:
- 150g cebuli w kostkę
- 100g wiśni mrożonych
- 100g rodzynek
- 125ml octu jabłkowego
- 3 łyżki cukru
- skórka z cytryny
- sok z cytryny
- chili
- kurkuma
- kmin
