Kotlety jagnięce z grilla - przepisy

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Jagnięcina
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. / 20 min.

plate

Ilość osób:

2
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

250

Ponieważ wiosna to najlepszy czas na najsmaczniejszą jagnięcinę przygotowaliśmy dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem tego mięsa. Tym razem są tą kotleciki jagnięce z kostką przyprawione aromatycznym rozmarynem i czosnkiem. Kotleciki jagnięce przygotujecie w kilka chwil, a na grillu potrzebują zaledwie 2 minuty.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:

  • 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
  • ⅓ szklanki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • ½ cytryny
  • do podania:
  • zielony groszek, młode ziemniaki
recipe mask

Sposób przygotowania

JAGNIĘCINA Z GRILLA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Listki rozmarynu drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wymieszaj z oliwą. Jagnięcinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kotleciki tak, aby w każdym była jedna kostka. Rozgnieć delikatnie dłonią, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane kotleciki możesz od razu grillować. Jeżeli chcesz pozostawić mięso w przyprawach na dłużej, pomiń sól, oprósz je nią dopiero przed położeniem na grillu.

GRILLOWANIE JAGNIĘCINY

Rozgrzej grilla, ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Gdy grill osiągnie temperaturę 250°C, przykręć je do pozycji średniej, a ruszt posmaruj olejem. Kotleciki jagnięce grilluj nie dłużej niż 1 minutę z każdej strony. Najlepiej obrócić kotlecik 4 razy i grillować go po 30 sekund metodą TenandTwo. Do tego celu polecamy wykorzystać lampkę z minutnikiem odliczającym np. 30 sekund. 

W trakcie grillowania możesz je skropić cytryną. Wcześniej warto na chwilę położyć ją na rozgrzanym ruszcie, wówczas smak stanie się łagodniejszy.

Jeżeli chcesz tak jak my podać kotleciki z ziemniakami z grilla i zielonym groszkiem to przygotuj dodatki, zanim zaczniesz grillować mięso. W przypadku jagnięciny, która robi się bardzo szybko, polecam Ci wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i tylko podgrzanie ich na grillu. Kiedy warzywa będą gotowe zacznij, grillować mięso. Pozwoli Ci to podać całość w tym samym czasie.

PODAWANIE

Podawaj od razu po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.

Potrzebne składniki

KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:

  • 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
  • ⅓ szklanki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • ½ cytryny
  • do podania:
  • zielony groszek, młode ziemniaki
recipe mask
Przewiń do góry