- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Kotlety jagnięce z grilla - przepisy
Kotlety jagnięce z grilla - przepisy
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. / 20 min.
Ilość osób:
2Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
250Ponieważ wiosna to najlepszy czas na najsmaczniejszą jagnięcinę przygotowaliśmy dla Was kolejny przepis z wykorzystaniem tego mięsa. Tym razem są tą kotleciki jagnięce z kostką przyprawione aromatycznym rozmarynem i czosnkiem. Kotleciki jagnięce przygotujecie w kilka chwil, a na grillu potrzebują zaledwie 2 minuty.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ½ cytryny
- do podania:
- zielony groszek, młode ziemniaki
Sposób przygotowania
JAGNIĘCINA Z GRILLA - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Listki rozmarynu drobno posiekaj i rozetrzyj z odrobiną soli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wymieszaj z oliwą. Jagnięcinę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na kotleciki tak, aby w każdym była jedna kostka. Rozgnieć delikatnie dłonią, natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Tak przygotowane kotleciki możesz od razu grillować. Jeżeli chcesz pozostawić mięso w przyprawach na dłużej, pomiń sól, oprósz je nią dopiero przed położeniem na grillu.
GRILLOWANIE JAGNIĘCINY
Rozgrzej grilla, ustawiając pokrętła na maksymalna moc. Gdy grill osiągnie temperaturę 250°C, przykręć je do pozycji średniej, a ruszt posmaruj olejem. Kotleciki jagnięce grilluj nie dłużej niż 1 minutę z każdej strony. Najlepiej obrócić kotlecik 4 razy i grillować go po 30 sekund metodą TenandTwo. Do tego celu polecamy wykorzystać lampkę z minutnikiem odliczającym np. 30 sekund.
W trakcie grillowania możesz je skropić cytryną. Wcześniej warto na chwilę położyć ją na rozgrzanym ruszcie, wówczas smak stanie się łagodniejszy.
Jeżeli chcesz tak jak my podać kotleciki z ziemniakami z grilla i zielonym groszkiem to przygotuj dodatki, zanim zaczniesz grillować mięso. W przypadku jagnięciny, która robi się bardzo szybko, polecam Ci wykorzystać ugotowane wcześniej ziemniaki i tylko podgrzanie ich na grillu. Kiedy warzywa będą gotowe zacznij, grillować mięso. Pozwoli Ci to podać całość w tym samym czasie.
PODAWANIE
Podawaj od razu po ugrillowaniu z ulubionymi dodatkami.
Potrzebne składniki
KOTLECIKI JAGNIĘCE Z GRILLA - SKŁADNIKI:
- 400 g kotlecików jagnięcych z kością (baranina)
- ⅓ szklanki oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- ½ cytryny
- do podania:
- zielony groszek, młode ziemniaki