- Broil King®
- Przepisy
- Jagnięcina
- Comber jagnięcy z grilla - przepis
Comber jagnięcy z grilla - przepis
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
JagnięcinaRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów rynienkowa
TakStrona rusztów stożkowa
TakTemperatura w mięsie (°C)
65Temperatura w grillu (°C)
250Comber jagnięcy to delikatne mięso, które lubi przyprawy i niezbyt długie grillowanie. Dziś mamy dla Was przepis na comber jagnięcy grillowany w całości. Tak przyrządzone mięso będzie bardzo soczyste. Wiosna zawitała do Polski na całego, dlatego radzimy wykorzystać ten czas na rodzinny obiad w ogrodzie.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:
- 350 g comber jagnięcy
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- ½ pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy
- sól
DO PODANIA:
- młoda marchewka
- szparagi
Sposób przygotowania
Przygotowanie combra jagnięcego do grillowania
Zacznij od przygotowania marynaty. Ziarna kolendry, kumin, starty czosnek, imbir i papryczkę chilli rozetrzyj w moździerzu ze szczyptą grubej soli. Dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, syrop klonowy i wymieszaj z oliwą. Comber umyj i osusz, natrzyj dokładnie marynatą, przełóż do naczynia, przykryj i odstaw do lodówki na 2 godziny. Razem z mięsem możesz zamarynować młode marchewki oraz szparagi, które uzupełnią całość dania.
Grillowanie combra jagnięcego
Przed grillowaniem wyciągnij mięso z lodówki, pozwól mu nabrać temperatury pokojowej i oprósz solą. Rozgrzej grill gazowy do 250°C, ustaw palniki w pozycji medium-low i posmaruj ruszt olejem. Zacznij od marchewek, ponieważ one potrzebują trochę więcej czasu. Połóż je na grillu, zamknij pokrywę i poczekaj 10 minut. Po tym czasie przełóż marchewki na drugą stronę, a wolne ruszty spryskaj olejem. Mięso połóż na grillu kością do góry, po 5 minutach przełóż o 90°, aby uzyskać wzór charakterystycznej kratki. W tym samym czasie do marchewki dołóż szparagi.
Po kolejnych 5 minutach przełóż comber kością do dołu. W tej pozycji grilluj jeszcze 5-6 minut. Aby dokładnie kontrolować stopień wysmażenia mięsa, użyj termometru błyskawicznego. Jagnięcina o temperaturze wewnętrznej 60°C będzie medium. W zależności od tego, jaki stopień wysmażenia preferujesz, comber jagnięcy grilluj do temperatury 50-65°.
Temperaturę wewnętrzną najlepiej kontrolować wykorzystując termometr grillowy. Jeżeli comber nie osiągnął pożądanej temperatury, najlepiej odłożyć go na górną półkę w grillu i zaczekać, aż osiągnie wypieczenie, którego oczekujesz. Polecamy termometr z dwoma sondami.
Podawanie combra jagnięcego z dodatkami
Po ściągnięciu mięsa z grilla daj mu chwilę odpocząć, pokrój na mniejsze części i podawaj z warzywami.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA COMBER JAGNIĘCY Z GRILLA:
- 350 g comber jagnięcy
SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO JAGNIĘCINY:
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1 mała papryczka chilli
- ½ pomarańczy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 5 łyżek oliwy
- sól
DO PODANIA:
- młoda marchewka
- szparagi