Przepis na szpinakowe pancakes z sosem i owocami

flame

Metoda przyrządzenia:

Gotowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Śniadanie
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

30 min. / 15 min.

plate

Ilość osób:

3
hat

Poziom trudności:

Łatwy
kuchenka boczna

Kuchenka boczna

tak
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Wytrawne dania z grilla cieszą się stale rosnącą popularnością. Ten fakt zupełnie nie dziwi, biorąc pod uwagę smak i aromat wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z rusztu. Wciąż niewiele osób wie jednak, że na grillu od Broil King z powodzeniem wykonać można również posiłki na słodko. Wśród nich na uwagę zdecydowanie zasługują szpinakowe pancakes. Placuszki podane z lekkim truskawkowym lub pistacjowym sosem oraz ulubionymi owocami zachwycą zarówno dorosłych, jak i młodszych miłośników słodkich smaków. Danie idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Składniki na pancakes z grilla:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • duża garść szpinaku baby
  • liofilizowana truskawka (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na sos pistacjowy:

  • 50 g cukru
  • 100 g łuskanych, niesolonych orzechów pistacjowych (bez skórek)
  • 100 ml mleka 3,2 % tłuszczu
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki

Składniki na sos truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie masy na pancakes z grilla

Przygotowanie masy na szpinakowe pancakes jest proste. Z pewnością więc poradzą sobie z nim nawet osoby, które na co dzień mało gotują. Od czego zacząć?
W pierwszym kroku zblenduj wszystkie mokre składniki (mleko, jajko, masło, szpinak). Do tak przygotowanej masy dodaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki mieszaj delikatnie aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto pozostaw do odstawienia na około 30 minut. Wymień ruszt na żeliwną planchę lub płytę. Rozgrzej grilla do 180 stopni. Placuszki piecz na nagrzanym grillu z planchą żeliwną przez około minutę z każdej strony.

Sos pistacjowy - przygotowanie

Do wykonania sosu pistacjowego niezbędne jest dokładne rozdrobnienie orzechów. W tym celu możesz użyć tłuczka lub skorzystać z nieco szybszego sposobu, a więc blendera. Zblendowane pistacje umieść w garnku razem z cukrem i mlekiem, gotuj około 4 minut. Po upływie tego czasu do garnka dodaj masło oraz czekoladę. Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiego sosu.

Sos truskawkowy - przygotowanie

Sos truskawkowy to dodatek, za którym przepadają wszystkie dzieci. Jego czerwony kolor doskonale komponuje się z zielenią placuszków sprawiając, że daniu nie mogą oprzeć się nawet największe niejadki. Poza smakiem i aromatem niewątpliwym plusem sosu jest łatwość, z jaką się go przyrządza. Aby go zrobić, wystarczy bowiem gotować zblendowane truskawki, cukier oraz laskę wanilii, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.

Pancakes szpinakowe - sposób podania

Gotowe pancakes szpinakowe podać można na różne sposoby. Miłośników owoców z pewnością ucieszą placuszki przełożone ulubionymi, sezonowymi owocami. W lecie sprawdzą się truskawki, maliny, czy drobno pokrojone brzoskwinie. W zimniejszym okresie doskonałym dodatkiem będzie grillowany banan czy aromatyczna, karmelizowana gruszka. Smak sosów podkręcą posiekane pistacje i liofilizowane truskawki. Dzięki wielu kombinacjom zarówno smakowym, jak i wizualnym szpinakowe pancakes z pewnością trafią na listę Twoich ulubionych dań.

Potrzebne składniki

Składniki na pancakes z grilla:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki stopionego masła
  • duża garść szpinaku baby
  • liofilizowana truskawka (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Składniki na sos pistacjowy:

  • 50 g cukru
  • 100 g łuskanych, niesolonych orzechów pistacjowych (bez skórek)
  • 100 ml mleka 3,2 % tłuszczu
  • 100 g białej czekolady
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki

Składniki na sos truskawkowy:

  • 250 g truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
recipe mask
Przewiń do góry