- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na szpinakowe pancakes z sosem i owocami
Przepis na szpinakowe pancakes z sosem i owocami
Metoda przyrządzenia:
GotowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ŚniadanieCzas przygotowania / Czas gotowania:
30 min. / 15 min.
Ilość osób:
3Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
takTemperatura w grillu (°C)
180Wytrawne dania z grilla cieszą się stale rosnącą popularnością. Ten fakt zupełnie nie dziwi, biorąc pod uwagę smak i aromat wszelkiego rodzaju mięs oraz warzyw z rusztu. Wciąż niewiele osób wie jednak, że na grillu od Broil King z powodzeniem wykonać można również posiłki na słodko. Wśród nich na uwagę zdecydowanie zasługują szpinakowe pancakes. Placuszki podane z lekkim truskawkowym lub pistacjowym sosem oraz ulubionymi owocami zachwycą zarówno dorosłych, jak i młodszych miłośników słodkich smaków. Danie idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie.
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Składniki na pancakes z grilla:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego masła
- duża garść szpinaku baby
- liofilizowana truskawka (opcjonalnie)
- szczypta soli
Składniki na sos pistacjowy:
- 50 g cukru
- 100 g łuskanych, niesolonych orzechów pistacjowych (bez skórek)
- 100 ml mleka 3,2 % tłuszczu
- 100 g białej czekolady
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
Składniki na sos truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie masy na pancakes z grilla
Sos pistacjowy - przygotowanie
Do wykonania sosu pistacjowego niezbędne jest dokładne rozdrobnienie orzechów. W tym celu możesz użyć tłuczka lub skorzystać z nieco szybszego sposobu, a więc blendera. Zblendowane pistacje umieść w garnku razem z cukrem i mlekiem, gotuj około 4 minut. Po upływie tego czasu do garnka dodaj masło oraz czekoladę. Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiego sosu.
Sos truskawkowy - przygotowanie
Sos truskawkowy to dodatek, za którym przepadają wszystkie dzieci. Jego czerwony kolor doskonale komponuje się z zielenią placuszków sprawiając, że daniu nie mogą oprzeć się nawet największe niejadki. Poza smakiem i aromatem niewątpliwym plusem sosu jest łatwość, z jaką się go przyrządza. Aby go zrobić, wystarczy bowiem gotować zblendowane truskawki, cukier oraz laskę wanilii, aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Pancakes szpinakowe - sposób podania
Gotowe pancakes szpinakowe podać można na różne sposoby. Miłośników owoców z pewnością ucieszą placuszki przełożone ulubionymi, sezonowymi owocami. W lecie sprawdzą się truskawki, maliny, czy drobno pokrojone brzoskwinie. W zimniejszym okresie doskonałym dodatkiem będzie grillowany banan czy aromatyczna, karmelizowana gruszka. Smak sosów podkręcą posiekane pistacje i liofilizowane truskawki. Dzięki wielu kombinacjom zarówno smakowym, jak i wizualnym szpinakowe pancakes z pewnością trafią na listę Twoich ulubionych dań.
Potrzebne składniki
Składniki na pancakes z grilla:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka cukru (opcjonalnie)
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki stopionego masła
- duża garść szpinaku baby
- liofilizowana truskawka (opcjonalnie)
- szczypta soli
Składniki na sos pistacjowy:
- 50 g cukru
- 100 g łuskanych, niesolonych orzechów pistacjowych (bez skórek)
- 100 ml mleka 3,2 % tłuszczu
- 100 g białej czekolady
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
Składniki na sos truskawkowy:
- 250 g truskawek
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 laski wanilii lub 1 łyżeczka cukru wanilinowego