- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na słodkie cynamonki pieczone na grillu
Przepis na słodkie cynamonki pieczone na grillu

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
45 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
180°CWszelkie drożdżowe bułeczki to doskonały dodatek do ciepłej kawy czy herbaty. Miękkie, puszyste ciasto smakuje dobrze z wieloma dodatkami, jednak w okresie zimowym najczęściej sięgamy po... cynamon. Zapach aromatycznych cynamonek pieczonych na grillu zachwyca każdego, a ich chrupkość oraz słodki smak sprawiają, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis i sam się przekonaj.

Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 14 g suchy suchych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 30 g roztopionego masła
- około 50 g brązowego cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- garść rodzynek
- cukier perlisty do dekoracji

Sposób przygotowania
Przygotowanie składników

Przed rozpoczęciem pracy nad cynamonkami przygotuj wszystkie produkty, które będą potrzebne do przyrządzenia ciasta oraz nadzienia.
Jak wyrobić ciasto na cynamonki?
Nadziewanie cynamonek


Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 30x35 centymetrów i dokładnie posmaruj je masłem. Na masło wysyp przygotowane wcześniej cukier oraz rodzynki. Staraj się rozprowadzić je równomiernie po całym cieście. Zawiń ciasto w roladę i pokrój w plastry. Zamiast noża możesz użyć nici. Działając tym sposobem, zyskasz pewność, że zachowają one piękny, okrągły kształt.
Gotowe cynamonki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.
Pieczenie cynamonek


Cynamonki upieczesz, korzystając z pieca do pizzy oraz prostokątnego kamienia. Wyrośnięte bułeczki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Używając ochronnych rękawic, przenieś patelnię do rozgrzanego pieca. Piecz cynamonki około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 14 g suchy suchych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 30 g roztopionego masła
- około 50 g brązowego cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- garść rodzynek
- cukier perlisty do dekoracji
