Przepis na słodkie cynamonki pieczone na grillu

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

45 min. / 20 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Wszelkie drożdżowe bułeczki to doskonały dodatek do ciepłej kawy czy herbaty. Miękkie, puszyste ciasto smakuje dobrze z wieloma dodatkami, jednak w okresie zimowym najczęściej sięgamy po... cynamon. Zapach aromatycznych cynamonek pieczonych na grillu zachwyca każdego, a ich chrupkość oraz słodki smak sprawiają, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis i sam się przekonaj.

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 125 ml lekko ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 14 g suchy suchych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 30 g roztopionego masła
  • około 50 g brązowego cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • garść rodzynek
  • cukier perlisty do dekoracji
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie składników

Przed rozpoczęciem pracy nad cynamonkami przygotuj wszystkie produkty, które będą potrzebne do przyrządzenia ciasta oraz nadzienia.

Jak wyrobić ciasto na cynamonki?

Wszystkie składniki poza masłem umieść w misie miksera i zacznij wyrabiać ciasto (ciasto na cynamonki możesz wyrobić też ręcznie, jednak zajmie Ci to więcej czasu). Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło i połącz z masą.
Przykryj gotowe ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. Powinno podwoić swoją objętość.

Nadziewanie cynamonek

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 30x35 centymetrów i dokładnie posmaruj je masłem. Na masło wysyp przygotowane wcześniej cukier oraz rodzynki. Staraj się rozprowadzić je równomiernie po całym cieście. Zawiń ciasto w roladę i pokrój w plastry. Zamiast noża możesz użyć nici. Działając tym sposobem, zyskasz pewność, że zachowają one piękny, okrągły kształt.

Gotowe cynamonki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.

Pieczenie cynamonek

Cynamonki upieczesz, korzystając z pieca do pizzy oraz prostokątnego kamienia. Wyrośnięte bułeczki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Używając ochronnych rękawic, przenieś patelnię do rozgrzanego pieca. Piecz cynamonki około 15-20 minut w temperaturze 180°C.

Potrzebne składniki

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:

  • 125 ml lekko ciepłego mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 14 g suchy suchych drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:

  • 30 g roztopionego masła
  • około 50 g brązowego cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • garść rodzynek
  • cukier perlisty do dekoracji
recipe mask
Przewiń do góry