- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na słodkie cynamonki pieczone na grillu
Przepis na słodkie cynamonki pieczone na grillu
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu6.jpg)
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
45 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
180°CWszelkie drożdżowe bułeczki to doskonały dodatek do ciepłej kawy czy herbaty. Miękkie, puszyste ciasto smakuje dobrze z wieloma dodatkami, jednak w okresie zimowym najczęściej sięgamy po... cynamon. Zapach aromatycznych cynamonek pieczonych na grillu zachwyca każdego, a ich chrupkość oraz słodki smak sprawiają, że znikają z talerza w mgnieniu oka! Wypróbuj przepis i sam się przekonaj.
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1536/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/Partnerzy/avatary%2520-%2520tw%25C3%25B3rcy/lula-kempinska.jpg)
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 14 g suchy suchych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 30 g roztopionego masła
- około 50 g brązowego cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- garść rodzynek
- cukier perlisty do dekoracji
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)
Sposób przygotowania
Przygotowanie składników
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu4.jpg)
Przed rozpoczęciem pracy nad cynamonkami przygotuj wszystkie produkty, które będą potrzebne do przyrządzenia ciasta oraz nadzienia.
Jak wyrobić ciasto na cynamonki?
Nadziewanie cynamonek
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu7.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu8.jpg)
Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na prostokąt o wymiarach około 30x35 centymetrów i dokładnie posmaruj je masłem. Na masło wysyp przygotowane wcześniej cukier oraz rodzynki. Staraj się rozprowadzić je równomiernie po całym cieście. Zawiń ciasto w roladę i pokrój w plastry. Zamiast noża możesz użyć nici. Działając tym sposobem, zyskasz pewność, że zachowają one piękny, okrągły kształt.
Gotowe cynamonki odstaw jeszcze na kilka minut do wyrośnięcia.
Pieczenie cynamonek
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu3.jpg)
![](/_ipx/f_jpeg,q_80,s_1536x1007/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/resize/610/400/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu2.jpg)
Cynamonki upieczesz, korzystając z pieca do pizzy oraz prostokątnego kamienia. Wyrośnięte bułeczki umieść na patelni lub w naczyniu żaroodpornym. Używając ochronnych rękawic, przenieś patelnię do rozgrzanego pieca. Piecz cynamonki około 15-20 minut w temperaturze 180°C.
![](/_ipx/f_webp,q_80/https://api.broilking.pl/api/media/c/public/fp/images/przepisy/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu/przepis-na-slodkie-cynamonki-pieczone-na-grillu6.jpg)
Potrzebne składniki
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta:
- 125 ml lekko ciepłego mleka
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 14 g suchy suchych drożdży
- 60 g roztopionego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Składniki potrzebne do przygotowania nadzienia:
- 30 g roztopionego masła
- około 50 g brązowego cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- garść rodzynek
- cukier perlisty do dekoracji
![recipe mask](/_ipx/w_1536,f_png,q_80/img/ingredients-mask.png)