- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na ser camembert z grilla
Przepis na ser camembert z grilla

Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzystawkiPoziom trudności:
ŁatwyCamembert to miękki ser podpuszczkowy. Nazwa sera pochodzi od wsi w Normandii, gdzie w 1791 r. opracowano ścisłą recepturę produkcji tego sera.

Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
do podania (opcjonalnie):
- plastry boczku
- gruszka lub jabłko
- sos żurawinowy
- orzechy włoskie
- miód
- świeże zioła: rozmaryn i tymianek

Sposób przygotowania
Jak grillować ser camembert?

Camembert możesz grillować na ruszcie albo wykorzystać do tego klonową deskę. Do deski serów na grillu przygotuj plasterki boczku, gruszki lub jabłka oraz pieczywo. Boczek najlepiej grillować na żeliwnej płycie, a gruszkę na rynienkowej stronie rusztu. Przed grillowaniem deskę klonową namocz 30 minut w wodzie, wytrzyj do sucha i natłuść stronę, na której będziesz grillować sery. Możesz również spróbować tego samego przepisu na desce cedrowej.
Grillowanie sera

Rozgrzej grill gazowy do 150°C, posmaruj tłuszczem ruszt i zrób diamentowy wzór na jednej stronie sera (wystarczy 15 sekund, obrót o 90° i kolejne 15 sekund). Przełóż sery na deskę (kratką do góry) i połóż ją na ruszcie. Sery grilluj 20 minut metodą pośrednią, czyli tylko z palnikami zewnętrznymi. W tym czasie przygotuj dodatki.
Dodatki do sera camembert na grilla
Podawanie grillowanego sera camembert


Potrzebne składniki
do podania (opcjonalnie):
- plastry boczku
- gruszka lub jabłko
- sos żurawinowy
- orzechy włoskie
- miód
- świeże zioła: rozmaryn i tymianek
