Przepis na proziaki grillowane na płycie żeliwnej

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

25 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Średni

Każdy z nas ma taką potrawę, której smak przywodzi na myśl wspomnienia. Często mają związek z konkretnymi wydarzeniami lub bliską osobą. Taką potrawą dla mnie są proziaki - inaczej placki na sodzie. To tradycyjna potrawa pochodząca z podkarpacia, o której słyszano po raz pierwszy ponad 150 lat temu. Mi kojarzy się z beztroskimi wakacjami u dziadków, którzy piekli proziaki na blasze pieca kaflowego. Jedliśmy je z masłem i mlekiem. Ostatnio naszła mnie myśl - dlaczego nie spróbować zrobić ich na grillu, przecież mogę wykorzystać do tego celu płytę żeliwną? Wystarczy tylko chwila i proziaki będą gotowe - wyszły pyszne, prawie jak te babcine - z pulchnym i wilgotnawym wnętrzem. Spróbuj, a na pewno nie pożałujesz!

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PROZIAKI GRILLOWANE NA PŁYCIE ŻELIWNEJ:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

OPCJONALNIE DO PODANIA:

  • masło
  • dżem lub powidła (jeżeli lubisz jeść proziaki na słodko)
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZEPIS NA PROZIAKI GRILLOWANE NA PŁYCIE ŻELIWNEJ

Wyjmij składniki, aby nabrały temperatury pokojowej. Proziaki lubią ciepło. Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj maślankę i roztrzepane wcześniej jajko. Wymieszaj widelcem, kiedy składniki wstępnie się połączą, przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj ciasto dłońmi. Stolnicę podsyp mąką. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i może być lekko klejące. Jeżeli Twoje ma rzadką konsystencję, dosyp mąki. Konsystencja ciasta jest również zależna od tego, jakiej używasz maślanki - gęstej czy rzadkiej. Na oprószonej stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1,5cm. Wytnij krążki ciasta i odłóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozwól im odpocząć przez 10 minut. W tym czasie rozgrzej płytę.

Żeliwną płytę umieść na palniku bocznej kuchenki, możesz je również grillować na płycie żeliwnej założonej w miejsce rusztu. Odpal palnik, ustaw moc na MEDIUM i rozgrzej płytę. Przykręć moc palnik prawie do MINIMUM i smaż proziaki na suchej płycie. Układaj placki partiami, obracaj co 2-3 minuty. Twoje ciasto powinno być już wtedy zarumienione. Do przewracania placków pomocna będzie łopatka Imperial. Po pierwszym przełożeniu możesz bardzo delikatnie spłaszczyć proziaki, ale nie rób tego zbyt mocno. Po upieczeniu ściągnij proziaki z płyty i nakładaj kolejną partię. 

 

Proziaki serwuj zaraz po przygotowaniu. Najczęściej podaje się je z masłem, masłem czosnkowym, równie dobrze smakują na słodko z dodatkiem dżemu lub miodu.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PROZIAKI GRILLOWANE NA PŁYCIE ŻELIWNEJ:

  • 450 g mąki pszennej
  • 300 ml maślanki lub kefiru
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli

OPCJONALNIE DO PODANIA:

  • masło
  • dżem lub powidła (jeżeli lubisz jeść proziaki na słodko)
recipe mask
Zobacz Wykorzystane akcesoria
Przewiń do góry