- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na pizzę neapolitańską
Przepis na pizzę neapolitańską

Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. 30 min. / 3 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
Średni
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę (6 kulek 250g):
- 900g mąki typ 00
- 570g bardzo zimnej wody
- 1,30g świeżych drożdży
- 20g soli morskiej
Dodatki do pizzy:
- puszka pomidorów san marzano
- 2-3 kulki sera mozzarella
- 2 paczki szynki parmeńskiej
- rukola
- bazylia
- parmezan
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
- podsypka do pizzy

Sposób przygotowania
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Ciasto na pizzę - przechowywanie

Po odstaniu 3 godzin w temperaturze pokojowej umieść ciasto w lodówce na 12 godzin, a następnie wyciągnij i odstaw na kolejne 3 godziny. Po tym czasie uformuj 6 kulek (po około 250 g każda). Umieść kulki w pojemniku posypanym podsypką do pizzy (dzięki temu unikniesz ich zlepienia). Zostaw pojemnik na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowanego ciasta możesz użyć również do zrobienia pizzy calzone.
Jak zrobić sos do pizzy?
Sekret smaku idealnej neapolitańskiej pizzy tkwi w świeżych, wysokiej jakości składnikach. Sos do pizzy to nic innego, jak ugniecione pomidory z puszki z dodatkiem soli. Wybierz odmianę san marzano. Ich intensywny smak i konsystencja nie wymaga ulepszania.
Formowanie pizzy

Jakie dodatki do pizzy?

Pieczenie pizzy na grillu

Sposób podania


Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę (6 kulek 250g):
- 900g mąki typ 00
- 570g bardzo zimnej wody
- 1,30g świeżych drożdży
- 20g soli morskiej
Dodatki do pizzy:
- puszka pomidorów san marzano
- 2-3 kulki sera mozzarella
- 2 paczki szynki parmeńskiej
- rukola
- bazylia
- parmezan
- świeżo mielony pieprz
- oliwa
- podsypka do pizzy
