Przepis na pizzę calzone z sosem pomidorowym i pesto z bazylii

flame

Metoda przyrządzenia:

Pieczenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

24 godz. 30 min. / 5 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni

Calzone to włoskie danie, które zachwyca swoją prostotą i głębią smaku tworząc idealne połączenie chrupkiego ciasta i soczystego nadzienia. Aby przygotować ciasto, wystarczy sięgnąć po tradycyjny przepis na pizzę. My proponujemy jednak nieco inne rozwiązanie. Dzisiejszy przepis na pizzę calzone z grilla to kompozycja ciasta na włoską pizzę neapolitańską, aromatycznego sosu pomidorowego i bazyliowego pesto. Doskonały smak i unoszący się w powietrzu aromat pozwoli Ci przenieść kawałek włoskiej kuchni do swojego ogrodu.

Kasia i Piotrek Skiba

Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę calzone (6 kulek po 250g):

  • 900g mąki typ 00
  • 570g bardzo zimnej wody
  • 1,30g świeżych drożdży
  • 20g soli morskiej

Dodatki do pizzy calzone:

  • pesto bazyliowe
  • tarta mozzarella
  • plastry salami
  • oliwa z oliwek
  • sos*

*Sos do pizzy calzone:

  • 16 pomidorów koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 małe czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak zrobić ciasto na pizzę calzone?

Calzone to pizza w nieco innym wydaniu. Wykorzystanie jako bazy ciasta na pizzę neapolitańską wymaga dłuższego przygotowania, jednak smak dania wynagradza każdy wysiłek. W dokładnym odmierzeniu składników pomoże Ci waga kuchenna oraz jubilerska.

Wymieszaj w misce zimną wodę z drożdżami oraz solą, aż do rozpuszczenia ich w wodzie. Dodaj połowę mąki i mieszaj energicznie, by pozbyć się grudek. Wsyp pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić (około 15 minut).

Odłóż ciasto na 15 minut, następnie naciągnij każdą stronę, przyklej do środka i uformuj kulkę. Dzięki temu będzie ono idealnie napowietrzone. Gotowe ciasto umieść w pojemniku pod przykryciem i odstaw na 3 godziny (w temperaturze pokojowej). Gdy ten czas upłynie, przenieś ciasto do lodówki na 12 godzin. Po wyciągnięciu odczekaj jeszcze 3 godziny i po tym czasie uformuj 6 około 250 gramowych kulek. Umieść kulki w pojemniku posypanym podsypką do pizzy lub mąką. Zostaw pojemnik na 6 godzin w temperaturze pokojowej.

Tak przygotowanego ciasta możesz również użyć do zrobienia pizzy neapolitańskiej.

Sos do pizzy calzone

Umyte pomidorki oraz czosnek włóż w całości do żaroodpornego naczynia. Dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki. Całość polej oliwą z oliwek i piecz na grillu do momentu, gdy wszystkie składniki całkowicie zmiękną. Gorące warzywa ugnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Sos pomidorowy do pizzy calzone gotowy.

Formowanie calzone

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego umieść w miejscu dwóch kratek rusztu prostokątny kamień do pizzy przykryty piecem do pizzy. Teraz możesz już rozgrzać grilla. W tym celu ustaw pokrętła na maksymalną moc. Grille Broil King w krótkim tempie osiągają temperaturę, która sprawia, że ciasto na pizzę neapolitańską, a więc baza naszego calzone wychodzi idealnie.
Oprósz blat mąką, połóż na nim kulkę i delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj koło o równej grubości. Posmaruj jedną połowę ciasta sosem pomidorowym, a drugą bazyliowym pesto.

Jak złożyć calzone?

Posmarowane sosem ciasto wzbogać o ulubione dodatki. Doskonale sprawdzi się tarta mozzarella oraz plastry salami. Tak przygotowaną połowę przykryj częścią posmarowaną pesto z bazylii i zlep końce. W ten sposób powstanie duży pieróg. Umieść go na łopacie, a następnie włóż na rozgrzany kamień i piecz około 3 do 5 minut.
Gotową pizzę calzone polej oliwą z oliwek.

Potrzebne składniki

Ciasto na pizzę calzone (6 kulek po 250g):

  • 900g mąki typ 00
  • 570g bardzo zimnej wody
  • 1,30g świeżych drożdży
  • 20g soli morskiej

Dodatki do pizzy calzone:

  • pesto bazyliowe
  • tarta mozzarella
  • plastry salami
  • oliwa z oliwek
  • sos*

*Sos do pizzy calzone:

  • 16 pomidorów koktajlowych
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 małe czerwone cebule
  • oliwa z oliwek
  • pieprz i sól
recipe mask
Przewiń do góry