- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na pizzę calzone z sosem pomidorowym i pesto z bazylii
Przepis na pizzę calzone z sosem pomidorowym i pesto z bazylii
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
24 godz. 30 min. / 5 min.
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŚredniKasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę calzone (6 kulek po 250g):
- 900g mąki typ 00
- 570g bardzo zimnej wody
- 1,30g świeżych drożdży
- 20g soli morskiej
Dodatki do pizzy calzone:
- pesto bazyliowe
- tarta mozzarella
- plastry salami
- oliwa z oliwek
- sos*
*Sos do pizzy calzone:
- 16 pomidorów koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- 2 małe czerwone cebule
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Jak zrobić ciasto na pizzę calzone?
Calzone to pizza w nieco innym wydaniu. Wykorzystanie jako bazy ciasta na pizzę neapolitańską wymaga dłuższego przygotowania, jednak smak dania wynagradza każdy wysiłek. W dokładnym odmierzeniu składników pomoże Ci waga kuchenna oraz jubilerska.
Wymieszaj w misce zimną wodę z drożdżami oraz solą, aż do rozpuszczenia ich w wodzie. Dodaj połowę mąki i mieszaj energicznie, by pozbyć się grudek. Wsyp pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić (około 15 minut).
Odłóż ciasto na 15 minut, następnie naciągnij każdą stronę, przyklej do środka i uformuj kulkę. Dzięki temu będzie ono idealnie napowietrzone. Gotowe ciasto umieść w pojemniku pod przykryciem i odstaw na 3 godziny (w temperaturze pokojowej). Gdy ten czas upłynie, przenieś ciasto do lodówki na 12 godzin. Po wyciągnięciu odczekaj jeszcze 3 godziny i po tym czasie uformuj 6 około 250 gramowych kulek. Umieść kulki w pojemniku posypanym podsypką do pizzy lub mąką. Zostaw pojemnik na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowanego ciasta możesz również użyć do zrobienia pizzy neapolitańskiej.
Wymieszaj w misce zimną wodę z drożdżami oraz solą, aż do rozpuszczenia ich w wodzie. Dodaj połowę mąki i mieszaj energicznie, by pozbyć się grudek. Wsyp pozostałą mąkę i wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić (około 15 minut).
Odłóż ciasto na 15 minut, następnie naciągnij każdą stronę, przyklej do środka i uformuj kulkę. Dzięki temu będzie ono idealnie napowietrzone. Gotowe ciasto umieść w pojemniku pod przykryciem i odstaw na 3 godziny (w temperaturze pokojowej). Gdy ten czas upłynie, przenieś ciasto do lodówki na 12 godzin. Po wyciągnięciu odczekaj jeszcze 3 godziny i po tym czasie uformuj 6 około 250 gramowych kulek. Umieść kulki w pojemniku posypanym podsypką do pizzy lub mąką. Zostaw pojemnik na 6 godzin w temperaturze pokojowej.
Tak przygotowanego ciasta możesz również użyć do zrobienia pizzy neapolitańskiej.
Sos do pizzy calzone
Umyte pomidorki oraz czosnek włóż w całości do żaroodpornego naczynia. Dodaj cebulę pokrojoną na ćwiartki. Całość polej oliwą z oliwek i piecz na grillu do momentu, gdy wszystkie składniki całkowicie zmiękną. Gorące warzywa ugnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Sos pomidorowy do pizzy calzone gotowy.
Formowanie calzone
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego umieść w miejscu dwóch kratek rusztu prostokątny kamień do pizzy przykryty piecem do pizzy. Teraz możesz już rozgrzać grilla. W tym celu ustaw pokrętła na maksymalną moc. Grille Broil King w krótkim tempie osiągają temperaturę, która sprawia, że ciasto na pizzę neapolitańską, a więc baza naszego calzone wychodzi idealnie.
Oprósz blat mąką, połóż na nim kulkę i delikatnie zagnieć ciasto. Uformuj koło o równej grubości. Posmaruj jedną połowę ciasta sosem pomidorowym, a drugą bazyliowym pesto.
Jak złożyć calzone?
Posmarowane sosem ciasto wzbogać o ulubione dodatki. Doskonale sprawdzi się tarta mozzarella oraz plastry salami. Tak przygotowaną połowę przykryj częścią posmarowaną pesto z bazylii i zlep końce. W ten sposób powstanie duży pieróg. Umieść go na łopacie, a następnie włóż na rozgrzany kamień i piecz około 3 do 5 minut.
Gotową pizzę calzone polej oliwą z oliwek.
Potrzebne składniki
Ciasto na pizzę calzone (6 kulek po 250g):
- 900g mąki typ 00
- 570g bardzo zimnej wody
- 1,30g świeżych drożdży
- 20g soli morskiej
Dodatki do pizzy calzone:
- pesto bazyliowe
- tarta mozzarella
- plastry salami
- oliwa z oliwek
- sos*
*Sos do pizzy calzone:
- 16 pomidorów koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- 2 małe czerwone cebule
- oliwa z oliwek
- pieprz i sól
Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy