Przepis na pączki z grilla

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania:

1 godz. 30 min. /

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Średni

Pączki to jeden z ulubionych, które wszyscy uwielbiamy, jemy je zawsze chętnie podczas tłustego czwartku – święta pączka. Poznajcie przepis na pączki z grilla, które smakują wyjątkowo, a dodatkową ich zaletą jest to, że możemy je nadziać ulubionym składnikiem. Jedną z najważniejszych zalet smażenia pączków w grillu jest to, że w domu nie śmierdzi smażonym olejem. Pojawia się jedynie zapach drożdżowego ciasta przywodzący na myśl dzieciństwo. Pączki z grilla najsmaczniejsze są oczywiście na ciepło, ale nawet kolejnego dnia domowe pączki z grilla smakują wyśmienicie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PĄCZKI:

  • 250g maki tortowej typ 450
  • 250g mąki krupczatki typ 450
  • 250ml ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 40g masła klarowanego
  • 1 łyżka wódki lub likieru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
recipe mask

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania pączków

Mąkę przesiej do miski, użyj miski miksera, jeśli używasz go do wstępnego wyrobienia ciasta. Do przygotowania pączków możesz wykorzystać mieszankę mąk lub tylko jeden z wymienionych rodzajów mąki.

W mące zrób wgłębienie, do którego dodaj pokruszone drożdże. Drożdże rozetrzyj z dwoma łyżkami cukru, zalej połową ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, zagarniając przy tym trochę mąki. Przykryj ściereczką i na 15 minut odstaw w ciepłe miejsce.

Żółtka utrzyj z cukrami na jasną masę, dodaj do miski z mąką i wyrośniętym rozczynem. Do pozostałego ciepłego mleka dodaj sól. Wyrabiaj ciasto, powoli dolewając mleko, dodaj alkohol. Następnie stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Jeżeli wyrabiasz ciasto w robocie, to właśnie nadszedł moment, aby wstępnie wyrobione ciasto, przełożyć na stolnicę i dokończyć wyrabiać rękami.

Początkowo ciasto będzie klejące, ale to ważne - nie podsypuj ciasta mąką.  Wyrabiaj dalej, po około 15-20 minutach intensywnego wyrabiania, ciasto przestanie się kleić. Dobrze wyrobione ciasto na pączki będzie elastyczne i zwarte. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Pewnie chciałbyś wiedzieć, ile ma wyrastać? W tym przypadku czas gra mniejszą rolę, ciasto ma podwoić swoją objętość. Może to zająć 45 minut albo 1,5 godziny i jest zależne, od jakości i temperatury składników oraz temperatury otoczenia. Optymalna temperatura dla pracującego ciasta drożdżowego to 30°C.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Uformuj wałek, z którego odcinaj równe części ciasta. Każdy z kawałków uformuj w kulkę, a następnie spłaszcz w dłoniach i odłóż na stolnicę. Przygotowując kolejne pączki, te, które już wyrastają, możesz przykryć ściereczką. Pozostaw przykryte początki na 20 minut, liczone od czasu uformowania pierwszego pączka.

Smażenie pączków na grillu

Wyciągnij z grilla 1 ruszt i aromatyzer, włóż w to miejsce żeliwny wok. Napełnij go w ⅔ olejem rzepakowym, odpal palnik pod wokiem i rozgrzewaj go powoli do temperatury 170°C. Temperaturę możesz kontrolować na bieżąco, korzystając z termometru z dwoma sądami.

Pączki do rozgrzanego oleju wkładaj wyrośniętą stroną na dół i zamknij pokrywę grilla. Dzięki temperaturze wewnątrz strona która jest bardziej płaska, będzie miała okazję podrosnąć. Pączki smaż 1 minutę z każdej strony. Usmażone pączki przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Czas smażenia jest podany dla optymalnej temperatury oleju, jeżeli za skutek warunków atmosferycznych, po włożeniu pączków Twój olej szybciej się wychładza - kontroluj moc palnika i indywidualnie dobieraj czas smażenia.

Nadziewanie pączków

Po usmażeniu nadziewaj pączki ulubioną konfiturą. Nasza propozycja to różana konfitura, lukier zrobiony na bazie soku z cytryny oraz płatki różane. Posypane cukrem pudrem smakują równie dobrze.

Podanie gotowych pączków

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA PĄCZKI:

  • 250g maki tortowej typ 450
  • 250g mąki krupczatki typ 450
  • 250ml ciepłego mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 40g cukru
  • 40g masła klarowanego
  • 1 łyżka wódki lub likieru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
recipe mask
Przewiń do góry