Przepis na pączki bez drożdży

flame

Metoda przyrządzenia:

Smażenie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Deser
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

10 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy

Puszyste, domowe pączki to idealny deser dla miłośników ciepłych, delikatnych bułeczek. Wielu z nas rezygnuje jednak z ich przygotowania, obawiając się, że nie wyjdą tak, jak powinny przez dodatek drożdży, które bywają kapryśne. W Broil King znaleźliśmy jednak doskonałe rozwiązanie tego problemu. Oto prosty przepis na pączki bez dodatku drożdży. Są ekspresowe w przygotowaniu, a w smaku nie ustępują tradycyjnym pączkom. Nie zwlekaj więc, sięgnij po nasz pomysł na pączki i rozkoszuj się ich doskonałym smakiem!

Marta Szkudlarek

Autorka instagrama lula_kempinska

Potrzebne składniki

  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • około 160g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków
  • opcjonalnie: ulubiony dżem, powidła lub krem do nadziewania pączków
recipe mask

Sposób przygotowania

Jak przygotować pączki bez drożdży?

Przygotowanie pączków jest niezwykle proste. Wystarczy bowiem dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jogurt, jajko i proszek do pieczenia. Jeśli lubisz wyczuwalny waniliowy smak w wypiekach, dodaj do mieszanki odrobinę ekstraktu waniliowego.

Smażenie pączków

Do smażenia pączków na grillu użyj żeliwnego woka. Z łatwością umieścisz go w miejscu jednej kratki rusztu za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego. Przed rozpoczęciem smażenia zadbaj o to, by olej (opcjonalnie smalec) miał temperaturę około 180°C. Pamiętaj, że każda kolejna porcja ciasta obniża temperaturę, kontroluj ją więc co jakiś czas za pomocą termometru.
Uformowane łyżką lub gałkownicą do lodów pączki umieszczaj na rozgrzanym oleju, zostawiając lekki odstęp, by mogły swobodnie pływać. Smaż około 1,5-2 minuty z każdej strony.

Pączki na różne sposoby - jedz tak, jak lubisz

Usmażone pączki umieść na papierze do pieczenia, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Możesz jednak również nadziać je ulubionym dżemem lub czekoladą, a wierzch polać lukrem.

Potrzebne składniki

  • 200g gęstego jogurtu naturalnego
  • około 160g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ekstrakt waniliowy
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania pączków
  • opcjonalnie: ulubiony dżem, powidła lub krem do nadziewania pączków
recipe mask
Przewiń do góry