- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na pączki bez drożdży
Przepis na pączki bez drożdży

Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
10 min. / 10 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
Łatwy
Marta Szkudlarek
Autorka instagrama lula_kempinska
Potrzebne składniki
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- około 160g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
- opcjonalnie: ulubiony dżem, powidła lub krem do nadziewania pączków

Sposób przygotowania
Jak przygotować pączki bez drożdży?


Przygotowanie pączków jest niezwykle proste. Wystarczy bowiem dokładnie wymieszać ze sobą mąkę, jogurt, jajko i proszek do pieczenia. Jeśli lubisz wyczuwalny waniliowy smak w wypiekach, dodaj do mieszanki odrobinę ekstraktu waniliowego.
Smażenie pączków

Do smażenia pączków na grillu użyj żeliwnego woka. Z łatwością umieścisz go w miejscu jednej kratki rusztu za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego. Przed rozpoczęciem smażenia zadbaj o to, by olej (opcjonalnie smalec) miał temperaturę około 180°C. Pamiętaj, że każda kolejna porcja ciasta obniża temperaturę, kontroluj ją więc co jakiś czas za pomocą termometru.
Uformowane łyżką lub gałkownicą do lodów pączki umieszczaj na rozgrzanym oleju, zostawiając lekki odstęp, by mogły swobodnie pływać. Smaż około 1,5-2 minuty z każdej strony.
Pączki na różne sposoby - jedz tak, jak lubisz

Usmażone pączki umieść na papierze do pieczenia, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Możesz jednak również nadziać je ulubionym dżemem lub czekoladą, a wierzch polać lukrem.

Potrzebne składniki
- 200g gęstego jogurtu naturalnego
- około 160g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ekstrakt waniliowy
- olej lub smalec do smażenia
- cukier puder do posypania pączków
- opcjonalnie: ulubiony dżem, powidła lub krem do nadziewania pączków

Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy