- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami
Przepis na muffiny jajeczne z boczkiem i warzywami
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
PrzystawkiCzas przygotowania / Czas gotowania:
15 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyTemperatura w grillu (°C)
200°CKasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Wytrawne muffiny jajeczne:
- 10 jajek
- papryka
- pieczarki
- boczek
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- tarty ser cheddar
- bazylia
- pietruszka
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Składniki - jak je przygotować?
Jajeczne muffiny z warzywami i boczkiem to proste i szybkie do zrobienia danie. Przyrządzanie go rozpocznij od pokrojenia na drobne kawałki papryki, pieczarek i pomidorków oraz posiekania bazylii i pietruszki. Następnie ugrilluj boczek. Plastry boczku grillować można bezpośrednio na ruszcie, na żeliwnej płycie lub planchy żeliwnej. Do miski wbij jajka, dopraw je solą i pieprzem, miksuj około 2-3 minuty.
Wytrawne muffiny jajeczne na kilka sposobów
Przygotuj formę na muffiny. Za pomocą silikonowego pędzelka natłuść ją cienką warstwą oleju, tak by uniknąć przywierania babeczek. Następnie napełnij każdą foremkę masą jajeczną do połowy wysokości.
Pierwszy rząd muffinek udekoruj pomidorkami, bazylią i odrobiną mozzarelli. Na drugi rząd dodaj pieczarki, paprykę i pietruszkę. W ostatnim rzędzie dodawaj do masy naprzemiennie boczek i ser cheddar.
Pieczenie muffinek na grillu
Rozgrzej grilla do temperatury 200°C włączając tylko dwa skrajne palniki. Piecz muffinki w środkowej części grilla około 15-20 minut. Smacznego!
Potrzebne składniki
Wytrawne muffiny jajeczne:
- 10 jajek
- papryka
- pieczarki
- boczek
- pomidorki koktajlowe
- mozzarella
- tarty ser cheddar
- bazylia
- pietruszka
- sól
- pieprz
Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy