- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na muffinki z jagodami
Przepis na muffinki z jagodami
Metoda przyrządzenia:
PieczenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania / Czas gotowania:
2 godz. 30 min. / 20 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyKuchenka boczna
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CCiasto drożdżowe jest pyszne, nie dziwi więc fakt, że niezwykle często gości na naszych stołach. Jego słodka wersja cieszy się ogromną popularnością zwłaszcza wśród miłośników wypieków. Obok bułeczek i drożdżówek doskonałym pomysłem jest również przygotowanie muffinek! Dzisiejsza propozycja - przepis na muffinki z jagodami zachwyca połączeniem delikatnego i miękkiego ciasta drożdżowego z wyrazistym smakiem soczystych jagód. Muffinki sprawdzą się jako dodatek do kawy czy herbaty, ale również jako słodka przekąska w ciągu dnia. Odkryj, jak proste składniki mogą zmienić się w coś wyjątkowego i pozwól sobie na chwilę relaksu, ciesząc się każdym kęsem!
Kasia i Piotrek Skiba
Małżeństwo fotografów pozytywnie zakręconych w grillowaniu
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe:
- 550g mąki pszennej
- 60g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 70g masła
- 250ml mleka
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
- 250g jagód (mogą być mrożone)
- 50g cukru
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z połowy cytryny
Krem jagodowy:
- 60g masła
- 120g serka kremowego
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka jagód
- 2-4 łyżeczki mleka
Sposób przygotowania
Ciasto drożdżowe - jak zrobić?
Ciasto drożdżowe nie jest trudne do przygotowania, wymaga jednak odrobiny cierpliwości, konieczne jest bowiem odstawienie go na jakiś czas do wyrośnięcia.
Lekko ciepłe (około 36°C) mleko, drożdże, masło oraz cukier wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Do rozczynu dodaj mąkę, sól i jajka i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, umieść ją w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Lekko ciepłe (około 36°C) mleko, drożdże, masło oraz cukier wymieszaj, aż do całkowitego rozpuszczenia się składników. Do rozczynu dodaj mąkę, sól i jajka i wyrabiaj ciasto tak długo, aż będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformuj kulkę, umieść ją w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1-1,5 h (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Jagodowe nadzienie do ciasta
Jagody, cukier, cukier wanilinowy oraz startą skórkę z połowy cytryny umieść w rondelku umiejscowionym na bocznej kuchence grilla. Gotuj całość około 10 minut (do momentu, aż masa będzie gęsta).
Krem do muffinek
Włóż do miski masło oraz cukier puder i ucieraj składniki mikserem, aż do powstania jasnej i puszystej masy. Dodaj serek kremowy i kontynuuj ucieranie. Pod koniec dodaj łyżkę jagód i wymieszaj całość. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, możesz rozrzedzić ją, dodając mleko.
Muffinki - formowanie i pieczenie
Wyrośnięte ciasto przełóż na opruszony mąką blat i rozwałkuj prostokąt o wymiarach około 30x40. Na rozwałkowane ciasto nałóż masę jagodową i rozprowadź ją dokładnie po całej powierzchni. Zwiń ciasto w rulon i za pomocą ostrego noża odcinaj około 2-3 centymetrowe kawałki. Przy pomocy długiej łopatki przełóż je do natłuszczonej formy do muffinek, a następnie przykryj ścierką i odstaw na około 20-30 minut do wyrośnięcia.
Włącz 2 skrajne palniki i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Używając rękawicy do grillowania umieść formę z muffinkami w środkowej części grilla. Piecz muffinki około 15-20 minut.
Włącz 2 skrajne palniki i rozgrzej grill do temperatury 180°C. Używając rękawicy do grillowania umieść formę z muffinkami w środkowej części grilla. Piecz muffinki około 15-20 minut.
Muffinki z jagodami - sposób podania
Po upieczeniu odstaw muffinki na kilku minut do ostygnięcia. Przy pomocy silikonowego pędzla posmaruj je obficie kremem jagodowym. Smacznego!
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe:
- 550g mąki pszennej
- 60g cukru
- 20g świeżych drożdży
- 70g masła
- 250ml mleka
- 2 duże jajka
- szczypta soli
Nadzienie jagodowe:
- 250g jagód (mogą być mrożone)
- 50g cukru
- cukier wanilinowy
- skórka otarta z połowy cytryny
Krem jagodowy:
- 60g masła
- 120g serka kremowego
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka jagód
- 2-4 łyżeczki mleka
Zobacz
Wykorzystane akcesoria
Zainteresował Cię ten przepis?
Zobacz co jeszcze przygotowaliśmy