Przepis na mici z sosem jogurtowo-musztardowym i pitą bryndzową

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

1 godz. 30 min. / 30 min.

plate

Ilość osób:

4
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Strona rusztu stożkowa

Strona rusztów stożkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180°C

Przygotowywanie posiłków na grillach Broil King to nie tylko prawdziwa przyjemność, ale także okazja do odkrywania kulinarnych nowości. Oprócz tradycyjnych dań warto sięgnąć po inspiracje z kuchni z różnych zakątków świata. Dzisiejsza propozycja to kulinarna podróż do Rumunii, gdzie królują aromatyczne, soczyste kiełbaski mici. Te mięsne rarytasy doskonale łączą się z delikatnym, ale wyrazistym sosem jogurtowo-musztardowym. Całość dopełnia przyrumieniona na grillu pita bryndzowa. Zobacz, jak w kilku krokach przygotować zestaw doskonały na każde grillowanie.

Laurentiu "Lorek" Zediu

Szef kuchni, finalista programu Master Chef

Potrzebne składniki

Mici (mititei) - rumuńskie kiełbaski:

  • 850g mielonej wołowiny
  • 350g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonej jagnięciny
  • 15g soli
  • 75ml wywaru z wołowiny
  • 75ml mocno gazowanej wody
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12%)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie łyżeczka, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • pół łyżeczki mielonego rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Pita bryndzowa - ciasto:

  • 500g mąki pszennej 650
  • 300ml ciepłej wody
  • 50ml kefiru
  • 4g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie do pity:

  • 400g sera typu bryndza
  • 200g twarogu
  • 50ml śmietany 18%
  • drobno posiekana natka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowo-musztardowy

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku

Piklowana czerwona cebula

  • 1 mała czerwona cebula
  • 100ml wody
  • 100ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziarenek kolendry
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Dodatkowo:

  • 1 średniej wielkości cukinia
recipe mask

Sposób przygotowania

Chlebki pita - jak je zrobić?

Mąkę przesiej do miski, w jej środku zrób wgłębienie. Umieść w nim pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i odczekaj około 10 minut, aż drożdże się aktywują. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (powinno podwoić swoją objętość).

W tym czasie w misce wymieszaj twaróg, ser typu bryndza, śmietankę 18%, koperek, sól i pieprz, aż uzyskasz lekko kremowe nadzienie.

Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 8-10 równych części (w zależności czy chcesz mniejsze, czy nieco większe pity). Każdą kulkę ciasta lekko rozciągnij palcami, na środek wyłóż łyżkę nadzienia, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, sklej brzegi i dociskaj palcami, aż uzyskasz płaską pitę.

Sposób przygotowania mici

Umieść w misce wszystkie składniki potrzebne do przygotowania mici. Możesz wymieszać je ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a mięso zyska konsystencję gładkiej, lepkiej pasty. Przed formowaniem kiełbasek zwilż ręce, by uniknąć przyklejania się mięsa do rąk. Chwyć około 60-70g pasty i ściskaj w dłoni, aż do uzyskania wydłużonego kształtu. Kiełbaski powinny mieć około 8cm długości i 1,5cm szerokości.

Kiełbaski możesz formować i grillować od razu po przygotowaniu mieszanki, jeśli jednak planujesz większe przyjęcie, warto przygotować ją 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Dzięki temu kiełbaski nabiorą jeszcze intensywniejszego smaku.

Piklowana cebula i sos - jak je przygotować?

Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier, sól, przyprawy i delikatnie podgrzej, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na około godzinę (a jeśli możesz to na dłużej), aż się zamarynuje.

Przygotowanie sosu jest niezwykle proste. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mici i pita na grillu

Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu gazowym. W ich miejscu umieść płytę żeliwną. Ugrillujesz na niej przepyszne pity. Pozostałe ruszty pozostaw w pozycji stożkowej. Kiełbaski zyskają dzięki temu charakterystyczne pręgi. Rozgrzej grill do temperatury 180°C. Przy pomocy stalowej łopaty do pizzy lub długiej łopatki umieść pity na płycie żeliwnej. Grilluj pity około 2 minut z każdej strony (do uzyskania złocistego koloru).

Na ruszcie umieść uformowane wcześniej kiełbaski oraz pokrojoną w około centymetrowe plastry, posoloną cukinię. Grilluj kilka minut z obu stron, aż będą pięknie przypieczone.

Sposób podania

Na talerzu rozprowadź sos jogurtowo-musztardowy, połóż kiełbaski mici, cukinię oraz pity. Udekoruj potrawę piklowaną, czerwoną cebulą.

Potrzebne składniki

Mici (mititei) - rumuńskie kiełbaski:

  • 850g mielonej wołowiny
  • 350g mielonej wieprzowiny
  • 300g mielonej jagnięciny
  • 15g soli
  • 75ml wywaru z wołowiny
  • 75ml mocno gazowanej wody
  • 7 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12%)
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie łyżeczka, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • pół łyżeczki mielonego rozmarynu
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Pita bryndzowa - ciasto:

  • 500g mąki pszennej 650
  • 300ml ciepłej wody
  • 50ml kefiru
  • 4g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie do pity:

  • 400g sera typu bryndza
  • 200g twarogu
  • 50ml śmietany 18%
  • drobno posiekana natka koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sos jogurtowo-musztardowy

  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy miodowej
  • sól i pieprz do smaku

Piklowana czerwona cebula

  • 1 mała czerwona cebula
  • 100ml wody
  • 100ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziarenek kolendry
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Dodatkowo:

  • 1 średniej wielkości cukinia
recipe mask
Przewiń do góry