- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na mici z sosem jogurtowo-musztardowym i pitą bryndzową
Przepis na mici z sosem jogurtowo-musztardowym i pitą bryndzową
Metoda przyrządzenia:
GrillowanieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
ObiadCzas przygotowania / Czas gotowania:
1 godz. 30 min. / 30 min.
Ilość osób:
4Poziom trudności:
ŁatwyStrona rusztów stożkowa
TAKTemperatura w grillu (°C)
180°CPrzygotowywanie posiłków na grillach Broil King to nie tylko prawdziwa przyjemność, ale także okazja do odkrywania kulinarnych nowości. Oprócz tradycyjnych dań warto sięgnąć po inspiracje z kuchni z różnych zakątków świata. Dzisiejsza propozycja to kulinarna podróż do Rumunii, gdzie królują aromatyczne, soczyste kiełbaski mici. Te mięsne rarytasy doskonale łączą się z delikatnym, ale wyrazistym sosem jogurtowo-musztardowym. Całość dopełnia przyrumieniona na grillu pita bryndzowa. Zobacz, jak w kilku krokach przygotować zestaw doskonały na każde grillowanie.
Laurentiu "Lorek" Zediu
Szef kuchni, finalista programu Master Chef
Potrzebne składniki
Mici (mititei) - rumuńskie kiełbaski:
- 850g mielonej wołowiny
- 350g mielonej wieprzowiny
- 300g mielonej jagnięciny
- 15g soli
- 75ml wywaru z wołowiny
- 75ml mocno gazowanej wody
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12%)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie łyżeczka, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- pół łyżeczki mielonego rozmarynu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Pita bryndzowa - ciasto:
- 500g mąki pszennej 650
- 300ml ciepłej wody
- 50ml kefiru
- 4g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie do pity:
- 400g sera typu bryndza
- 200g twarogu
- 50ml śmietany 18%
- drobno posiekana natka koperku
- sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowo-musztardowy
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
Piklowana czerwona cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 100ml wody
- 100ml octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziarenek kolendry
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Dodatkowo:
- 1 średniej wielkości cukinia
Sposób przygotowania
Chlebki pita - jak je zrobić?
Mąkę przesiej do miski, w jej środku zrób wgłębienie. Umieść w nim pozostałe składniki, wymieszaj łyżką i odczekaj około 10 minut, aż drożdże się aktywują. Po tym czasie zacznij wyrabiać ciasto. Zagniataj do momentu, aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut (powinno podwoić swoją objętość).
W tym czasie w misce wymieszaj twaróg, ser typu bryndza, śmietankę 18%, koperek, sól i pieprz, aż uzyskasz lekko kremowe nadzienie.
Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na 8-10 równych części (w zależności czy chcesz mniejsze, czy nieco większe pity). Każdą kulkę ciasta lekko rozciągnij palcami, na środek wyłóż łyżkę nadzienia, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta, sklej brzegi i dociskaj palcami, aż uzyskasz płaską pitę.
Sposób przygotowania mici
Umieść w misce wszystkie składniki potrzebne do przygotowania mici. Możesz wymieszać je ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Mieszaj, aż składniki dokładnie się połączą, a mięso zyska konsystencję gładkiej, lepkiej pasty. Przed formowaniem kiełbasek zwilż ręce, by uniknąć przyklejania się mięsa do rąk. Chwyć około 60-70g pasty i ściskaj w dłoni, aż do uzyskania wydłużonego kształtu. Kiełbaski powinny mieć około 8cm długości i 1,5cm szerokości.
Kiełbaski możesz formować i grillować od razu po przygotowaniu mieszanki, jeśli jednak planujesz większe przyjęcie, warto przygotować ją 2-3 dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Dzięki temu kiełbaski nabiorą jeszcze intensywniejszego smaku.
Piklowana cebula i sos - jak je przygotować?
Cebulę pokrój na cienkie plasterki. Do garnka dodaj wodę, ocet, cukier, sól, przyprawy i delikatnie podgrzej, aż sól i cukier całkowicie się rozpuszczą. Dodaj cebulę i dokładnie wymieszaj. Odstaw mieszankę na około godzinę (a jeśli możesz to na dłużej), aż się zamarynuje.
Przygotowanie sosu jest niezwykle proste. W miseczce wymieszaj jogurt z musztardą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mici i pita na grillu
Za pomocą uchwytu wielofunkcyjnego wyjmij dwie kratki rusztu w grillu gazowym. W ich miejscu umieść płytę żeliwną. Ugrillujesz na niej przepyszne pity. Pozostałe ruszty pozostaw w pozycji stożkowej. Kiełbaski zyskają dzięki temu charakterystyczne pręgi. Rozgrzej grill do temperatury 180°C. Przy pomocy stalowej łopaty do pizzy lub długiej łopatki umieść pity na płycie żeliwnej. Grilluj pity około 2 minut z każdej strony (do uzyskania złocistego koloru).
Na ruszcie umieść uformowane wcześniej kiełbaski oraz pokrojoną w około centymetrowe plastry, posoloną cukinię. Grilluj kilka minut z obu stron, aż będą pięknie przypieczone.
Sposób podania
Na talerzu rozprowadź sos jogurtowo-musztardowy, połóż kiełbaski mici, cukinię oraz pity. Udekoruj potrawę piklowaną, czerwoną cebulą.
Potrzebne składniki
Mici (mititei) - rumuńskie kiełbaski:
- 850g mielonej wołowiny
- 350g mielonej wieprzowiny
- 300g mielonej jagnięciny
- 15g soli
- 75ml wywaru z wołowiny
- 75ml mocno gazowanej wody
- 7 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (opcjonalnie 2-3 łyżki śmietany 12%)
- 3 łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie łyżeczka, jeśli lubisz pikantne rzeczy)
- 2 łyżeczki suszonego cząbru
- pół łyżeczki mielonego rozmarynu
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Pita bryndzowa - ciasto:
- 500g mąki pszennej 650
- 300ml ciepłej wody
- 50ml kefiru
- 4g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Nadzienie do pity:
- 400g sera typu bryndza
- 200g twarogu
- 50ml śmietany 18%
- drobno posiekana natka koperku
- sól i pieprz do smaku
Sos jogurtowo-musztardowy
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy miodowej
- sól i pieprz do smaku
Piklowana czerwona cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 100ml wody
- 100ml octu jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziarenek kolendry
- 3 ziarenka czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
Dodatkowo:
- 1 średniej wielkości cukinia