Przepis na grillowane oscypki

flame

Metoda przyrządzenia:

Grillowanie
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Przystawki
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

5 min. / 10 min.

plate

Ilość osób:

6
hat

Poziom trudności:

Łatwy
hat

Górna półka grilla

TAK
Strona rusztu rynienkowa

Strona rusztów rynienkowa

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

180

Grillowane sery to jeden z letnich hitów wegetariańskiego menu na grilla. Dziś sięgamy po owcze sery - oscypki oraz górskie serki, które z łatwością dostaniesz w większości sklepów. Tradycyjne oscypki z grilla najlepiej smakują na ciepło podane w towarzystwie konfitury z żurawiny. Dla tych, którzy nie mogą sobie odmówić porcji mięsa na grillu, część serków smakuje fantastycznie owinięta w plasterki wędzonego boczku.

 

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE OSCYPKI I SER GÓRSKI:

  • 1 owalny oscypek o wadze około 60g
  • 3-5 serki górskie
  • (opcjonalnie) wędzony boczek w plastrach

SKŁADNIKI NA OLIWĘ ZIOŁOWĄ:

  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli

DO PODANIA:

  • konfitura z żurawiny
  • grillowane jabłko, cukinia
  • mieszanka sałat
recipe mask

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE GRILLOWANYCH OSCYPKÓW I SER GÓRSKI

Owalny oscypek pokrój na plastry o grubości około 1 cm. Kilka odkrojonych plastrów oraz serków górskich można zawinąć w plastry boczku. Jabłka i cukinię pokrój w 0,5 cm plastry. Tak przygotowane sery oraz warzywa posmaruj ziołową oliwą. Ruszty ułóż w pozycji rynienkowej, do grillowania możesz również wykorzystać żeliwną płytę. Odpal palniki, ustaw pokrętła w pozycji MEDIUM i rozgrzej grill do temperatury wewnętrznej 180ºC. Przed nałożeniem serów na ruszt, wyłącz na moment palniki i dokładnie posmaruj lub spryskaj go olejem za pomocą rozpylacza. Grilluj po 3-4 minuty z każdej strony, obracaj ser na ruszcie, dopiero kiedy jedna strona będzie już zarumieniona. Najlepiej za pomocą szczypiec.

Podawanie

Podawaj ciepłe zaraz po zdjęciu z rusztu, wtedy skórka jest chrupiąca a środek miękki, a nawet płynny. Doskonałymi dodatkami do oscypków są konfitura z żurawin oraz grillowane jabłka i cukinia. Danie podawaj w towarzystwie mixu sałat skropione ziołowym dressingiem.

Potrzebne składniki

SKŁADNIKI NA GRILLOWANE OSCYPKI I SER GÓRSKI:

  • 1 owalny oscypek o wadze około 60g
  • 3-5 serki górskie
  • (opcjonalnie) wędzony boczek w plastrach

SKŁADNIKI NA OLIWĘ ZIOŁOWĄ:

  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka płatków chilli

DO PODANIA:

  • konfitura z żurawiny
  • grillowane jabłko, cukinia
  • mieszanka sałat
recipe mask
Przewiń do góry