Przepis na gigantyczny szaszłyk kebab z rożna

flame

Metoda przyrządzenia:

Rożen
food tray

Typ posiłku:

Inne
restaurant

Rodzaj posiłku:

Obiad
time

Czas przygotowania / Czas gotowania:

12 godz. 30 min. / 5 godz.

plate

Ilość osób:

10
hat

Poziom trudności:

Łatwy
Rozen

Rożen

TAK
Temperatura grilla

Temperatura w grillu (°C)

200

Szaszłyki z grilla to niezwykle popularne danie na polskich piknikach. Dzięki Broil King możesz przygotować szaszłyk, którym z powodzeniem nakarmisz dużą grupę znajomych. Można go również nazwać kebabem, przyrządzanym na grillu gazowym. To świetna opcja dla tych, którzy chcą uniknąć konieczności ciągłego obracania jedzenia na ruszcie. Wystarczy włączyć silnik rożna i zająć się gośćmi. Pamiętaj jednak, że tak duży szaszłyk potrzebuje sporo czasu na odpowiednie upieczenie.

Grill Master Broil King

Polskie przepisy

Potrzebne składniki

Składniki na gigantycznego szaszłyka kebab:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez kości)
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny (antrykot, rostbef, rozbratel, łata)
  • 1 kg boczku (wędzony lub surowy)
  • 5 dużych cebul
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli +  do cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
recipe mask

Sposób przygotowania

Przygotowanie szaszłyka

Cebulę obierz, pokrój w grube plastry i oprósz solą. Wszystkie rodzaje mięsa pokrój na plastry o grubości 1-1,5 cm i natrzyj olejem. Wymieszaj przyprawy i dopraw nimi dokładnie mięso. Możesz to robić partiami, np. najpierw wołowina, boczek, wieprzowina itd. Doprawione mięso układaj warstwami w szklanym naczyniu. Pomiędzy warstwy mięsa włóż plastry oprószonej solą cebuli, gałązki tymianku i listki rozmarynu. Przykryj naczynie i odłóż na noc do lodówki.

Zamarynowane mięso nabijaj naprzemiennie na pręt rożna. Co 2-3 kawałki mięsa włóż gruby plaster cebuli, całość zabezpiecz kolcami do rożna. Jeżeli planujesz zrobić jeszcze większy kebab wykorzystaj większe widelce do rożna.

Zamocowanie rożna w grillu gazowym

W celu prawidłowego wykorzystania rożna w grillu gazowym wyciągnij ze środka górną półkę oraz ruszty. Na środkowych aromatyzerach Flav-R-Wave™ połóż stalową brytfannę, włóż do niej kilka plastrów cebuli, zioła i zalej 1 szklanką wody, piwa czy soku jabłkowego. Piwo z sokiem jabłkowym to nasz faworyt. Odpal boczne palniki grilla, ustaw je w pozycji medium i nagrzej grill do temperatury 200°C. Następnie wyłącz dolne palniki i zamontuj rożen na grillu.

Uruchom silnik obracający rożnem, odpal tylny palnik rożna i nastaw go na maksymalną moc. Jeżeli Twój szaszłyk jest tak duży, jak nasz i całość nie mieści się na szerokość tylnego palnika, możesz odpalić na minimum zewnętrzny dolny, boczny palnik. Dzięki temu mięso upiecze się równomiernie, a w chłodniejsze dni, dodatkowe źródło ciepła pozwoli utrzymać Ci temperaturę wewnątrz grilla.

Szaszłyk gigant z grilla

Grillowanie 5 kg mięsa zajęło nam prawie 3 godziny. Ponieważ na czas grillowania ma wpływ kilka czynników zewnętrznych i nie zawsze jest on taki sam, najlepiej sprawdź gotowość szaszłyka, używając termometru błyskawicznego.

Szaszłyka możesz zdjąć z rożna w całości i podać dużej grupie gości na jeden raz. Możesz również odcinać kawałki upieczonego mięsa, a resztę zostawić na grillu. Jeśli wybierzesz drugą opcję, zmniejsz tylny palnik do minimum i co jakiś czas posmaruj mięso sosem, który podczas grillowania powstał w brytfannie.

Podawanie

Podawaj po ugrillowaniu w formie kawałków mięsa z ulubionymi dodatkami bądź zawijaj w tortille z warzywami i sosem tworząc mini kebaby.

Potrzebne składniki

Składniki na gigantycznego szaszłyka kebab:

  • 1,5 kg mięsa z kurczaka (piersi lub udka bez kości)
  • 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 1 kg wołowiny (antrykot, rostbef, rozbratel, łata)
  • 1 kg boczku (wędzony lub surowy)
  • 5 dużych cebul
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soli +  do cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku
recipe mask
Przewiń do góry