- Broil King®
- Przepisy
- Inne
- Przepis na faworki z grilla
Przepis na faworki z grilla
Metoda przyrządzenia:
SmażenieTyp posiłku:
InneRodzaj posiłku:
DeserCzas przygotowania:
20 min. /
Ilość osób:
6Poziom trudności:
ŚredniFaworki czy chrusty? Czy to ważne jak nazywamy? Ważne, że rewelacyjnie smakują – a co najważniejsze można je przygotować na grillu. Te niewielkie, słodkie, kruche ciasteczka, w kształcie zawiniętego ciasta, uwielbiane są przez wszystkich. Aby idealnie je upiec, wykorzystaj do kontroli temperatury termometr z dwoma sondami.
Grill Master Broil King
Polskie przepisy
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FAWORKI SMAŻONE W WOKU:
- 500g maki pszennej typ 450
- 50g masła
- 8 żółtek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta na faworki
Do miski przesiej mąkę, dodaj masło i sól. Teraz za pomocą noża lub krajalnicy posiekaj masło z mąką. Dodaj żółtka, śmietanę, spirytus i wymieszaj składniki łyżką. Kiedy składniki się wstępnie połączą, przełóż ciasto na stolnicę i zagniataj, aż będzie jednolite. Stare przepisy mówią też o tym, aby ciasto “zbić” wałkiem, dzięki temu ma być pełne kruchych bąbli.
Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione, podziel je na 2-3 części. Każdą z nich zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut. Kiedy ciasto odpocznie, rozwałkuj je na cieniutki placek. Wykorzystując radełko, nóż do pizzy lub zwyczajny nóż kuchenny, pokrój ciasto na paski o szerokości ok 2 cm. Aby nadać faworkom ich charakterystyczny kształt, zrób 3 cm nacięcie na środku każdego paska i przełóż przez nie jeden z końców.
Smażenie faworków na grillu
Wyciągnij jeden ze środkowych rusztów oraz aromatyzer, który jest pod nim. W to miejsce włóż żeliwny i wlej do niego olej lub smalec. Odpal palnik pod wokiem i rozgrzej olej do temperatury 170-175°C, jeżeli jest bardzo wietrznie lub zimno możesz sobie pomóc, odpalając również boczne palniki. Do kontroli temperatury możesz wykorzystać termometr z dwoma sondami.
Przygotowanie faworków do podania
Wykorzystując stalową łopatkę, wkładaj faworki partiami do rozgrzanego oleju. Smaż z dwóch stron na złoty kolor, następnie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj obficie posypane cukrem pudrem.
Potrzebne składniki
SKŁADNIKI NA FAWORKI SMAŻONE W WOKU:
- 500g maki pszennej typ 450
- 50g masła
- 8 żółtek
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
- cukier puder